Ако Фердинанд не бе атакувал бившите съюзници

Galahad
Мнения: 154
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Ако Фердинанд не бе атакувал бившите съюзници

Мнение от Galahad » нед авг 02, 2020 10:00 pm

thorn написа:
съб авг 01, 2020 3:43 pm
Galahad написа:
пет юли 31, 2020 10:03 pm
Сан-Стефанска България е орязана заради Русия,
????? Ама сериозно! Ама точно пък ЗАРАДИ РУСИЯ!
Ще започна с очевидното, за което не предполагах, че ще се наложи да го обяснявам. Великите сили гледат на освободената от Русия България като придатък на Русия. Затова примерно са се погрижили в Берлин да ограничат драстично срокът на временното руско управление, при все че новоосвободената държава очевидно има проблем с опитна държавна администрация.
Русия разбира се допринася за това, като напр. предлага за български княз Николай Дидиани, който единственото значимо нещо, което е направил през живота си, е че е продал княжеството си на Русия.

Блиц-кригът е изненадващ удар, при който се цели изненадата да компенсира по-малките ресурси. Дали е успешен? Е, то и Хитлер губи Берлин след блиц-криг, планът "Барбароса" е твърде наивно-фантастичен, но пък това е най-известният опит за блиц-криг.

Какви са били шансовете България да избегне Междусъюзническата война, след като уговорките между довчерашните ни съюзници ги е имало преди това и когато всички съседи са срещу България.
"Единствената велика сила" е трябвало да се намеси преди началото на Междусъюзническата война. Ясно е било, че Фердинанд ше търси отчаян ход, ако се окаже в безизходица. Те провокации са правили и е ясно, че някоя от тях ще успее и тогава пак ще има война, но когато другите са готови, а ние не.

При една война не винаги се печели на всички фронтове. През Руско-турската война 1877-1878г. на Балканите руските войски стигат до Цариград, но на другия фронт нещата са отивали към загубата на Ереванска губерния (сиреч Армения след като била "освободена" от Русия).
Въобще обикновено армиите победителки нямат успехи на всички фронтове, но в крайна сметка печели този, който успее да постави царя в шах, а не който е взел най-много пешки.

Ако сме били нападнати са щели да се застъпят толкова за нас, колкото ако сме нападнали. Тук става дума за интереси, а не за чувства. Това че Сърбия напада България при Съединението попречило ли е на Австро-Унгария да се застъпи за нея? Хитът от детските градини и форумите: "той започна пръв" определено не важи при политическите решения, а има значение само при оправдаването им.

Отговори