България срещу съседите си през 20-те и 30-те години?

Потребителски аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5260
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

България срещу съседите си през 20-те и 30-те години?

Мнение от thorn » ср май 15, 2019 5:12 pm

ИзображениеПокрай баталиите с ролята на ВМРО и "предателските" от нейна гледна точка действия практически на всички български правителства за периода, се замислих за следното:

Действията на ВМРО практически са провокирали СХСК и Гърция за ответни мерки. Всъщност някои от тях, като например Кадрифаково спокойно биха могли да бъдат използвани като повод за война. Ако се е случела такава, какви са били шансовете на България. Срещу СХСК, срещу Гърция или и срещу двете заедно. Приемаме, че с Румъния и Турция отношенията са относително прилични.

При това на Гърция след оглушителната национална катастрофа през 1922 г. добре би и дошъл поне някакъв външнополитически успех, или даже малка победоносна война. Би мfгло примерно през 1925 Пангалос да поиска да "освободи" Мелинико, а защо не и Стенимахос и да започне пълномащабна война, а не нефелния петрички инцидент. Би могло и сърбите да поиската разгром на базите на ВМРО и наказание за реваншистка България, като се опитат да заемат Видин, Белоградчик, Сливница и Кюстендил.

Била ли е в състояние България по онова време да окаже ефективна или поне сериозна съпротива и могла ли е да разчита на международно съдействие? От отговора би могла да зависи оценката на действията на правителствата на Стамболийски, Цанков, Ляпчев, Малинов и К. Георгиев спрямо Югославия и спрямо ВМРО.

Ихтамнет
Мнения: 941
Регистриран: чет юни 13, 2019 1:03 pm

Re: България срещу съседите си през 20-те и 30-те години?

Мнение от Ихтамнет » вт юли 28, 2020 7:52 pm

С орязаната ни тогава армия едва ли изгледите ни са били добри, вярно че отблъскваме атаката на Петрич, но това е само единично сражение, а и има международна намеса. И дали ако бяхме влезли във война с един от съседите ни, няма и още някой или някои от тях да се намесят срещу нас, особено след сключването на Балканския пакт? И интересно дали ако не бяхме забранили ВМРО, Югославия щеше да ни обвини за убийството на краля им (чак война вярвам да започне заради това)?

Отговори