Бункери и катакомби, или подземните тайни на Соца, Студената война и по-старата наша история

vassiln
Мнения: 7362
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Бункери и катакомби, или подземните тайни на Соца, Студената война и по-старата наша история

Мнение от vassiln » нед мар 22, 2020 9:03 pm

Интересна статия за мистериозния пожар в края на соца.
Мисля, че по темата за подземните бункери у нас може да се пише много, има източници даже от Русия. Самият аз нямах 10 години, когато баща ми и дядо ми са ме водили под земята в два особени обекта.
Бункерът, всъщност противобомбено убежище, ако разбирам правилно, пламнал на 1 май 1988 или 1989 г.
https://dnes.dir.bg/na-fokus/bunkerat-k ... iya-snimki
Ентусиасти са сложили снимки от подземните тунели, има и леко загадъчни моменти. Някакво странно вещество е горяло, и до днес въздухът вътре е неприятен, поради което не се заселват клошари.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Тогава съоръжението е било на Гражданска отбрана, които не могли да кажат на пожарникарите какво гори вътре.

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 5294
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Re: Бункери и катакомби, или подземните тайни на Соца, Студената война и по-старата наша история

Мнение от jacksparrow » нед мар 22, 2020 11:14 pm

Защо не им ударят една боя и не сложат врати все се чудя. Все ще послужат за нещо, малоумна работа.
#BlackLivesMatter #IStandWithLukashenko

vassiln
Мнения: 7362
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Бункери и катакомби, или подземните тайни на Соца, Студената война и по-старата наша история

Мнение от vassiln » нед мар 22, 2020 11:44 pm

Щото ГЗ има ограничен бюджет и не се очакват бъдещи кризи. А то не е и толкова лесно и евтино. Често възникват проблеми с подпочвени или канализационни води, вентилацията, ако ще се прави истинска, трябва да предпазва от бойни отрови и радиоактивно замърсяване. И трябва ток, следователно и генератори. И гориво, филтри, масла. Много имат по няколко изхода, а вратите трябва да са яки и херметични. И като го умножиш по броя на катакомбите, които само в София са десетки големи и стотици по-малки, и почва да става цифра. По-добре да ги раздадем за заплати, казват си чиновниците, или да ги украдем. И наистина, за 30 години демокрация можеха под земята да потънат доста пари. А може и да са похарчени някакви, впрочем. Помня, че примерно се наложи да отводняват едно убежище на бул. "Стамболийски" преди около 15 години.
После, има го и проблема с размиването на отговорността между различните учреждения. Подземните комуникации в София се ползват от няколко учреждения и служби, поддържат се от незадължително същите учреждения и слежби, и се охраняват от понякога трети служби. И примерно едните като зае...ат работата, другите не им е толкова, третите докато предвидят средства в бюджета, и съоръжението вече провалено.
Примерно, дълбокото подземие на един институт в центъра било удавено в гадна черна вода, щото през мизерните '90 спрели да поддържат помпата (бай Пешо го пенсионираха, а новия не знаел или е краднал нафтата). А това е под нивото на уличната канализация, която впрочем също едва ли е перфектна.
Та на пръв поглед изглежда лесно, ама не е. Не случайно такива скъпи съоръжения мухлясват и в Италия примерно (и Егуо ще добави "денги разворовали"). :)
Те последните три десетилетия са доста мирни, главната заплаха за хората бяха наводненията. Така че може и дори да е било съвсем целесъобразно да зарежат катакомбите.

Отговори