Васил Левски

admin
Site Admin
Мнения: 1116
Регистриран: съб апр 21, 2018 12:30 pm

Васил Левски

Мнение от admin » чет юли 18, 2019 2:25 am

Левски е една от най-иконизираните личности в българската история
Основно иконизорането идва през социализма когато е трябвало да бъде изкаран "момче от народа' при баща златар и чичо игумен.
Но нещата почват много преди това.
Да започнем от прословутото "не пиел и не пушел'. На някои от снимките се вижда характерното положение на ръката, държаща цигара, нищо че цигарата е махната, но това с непиенето е абсурдно. Няма начин да обикаляш селата, да убеждаваш селяните на бунт, а да не изпиеш едно винце с тях. Дори и сега 2019 няма да ти повярват. Може би се е имало предвид, че не се напива.
Не е ясно и как е изглеждал. Това за русата коса и очи сини, почти сиви е измишльотина на Вазов, който никога не е виждал Левски.
Всичките пет или шест бяха запазени негови снимки са силно ретуширани, да не кажа - направо дорисувани.
Не е ясно и какво е Левски?! Има предположение, че е титла в организацията, а не конкретен човек. В Русе е бил заловен човек, за който Митхад паша е бил сигурен че е Левски, който го пускат след Къкринското ханче.
Не е ясно и кога е роден. В спомените на майка му се казва - По Петров ден беше... Годината не е 37, а по-вероятно е 46. И е близък по възраст до първия си братовчед Христо Ботев, нищо че според председателя на комитета за Левски те никога не са се срещали и онази зима във вятърничавата (където е веел вятъра) а не ветрена мелница не е съществувала.
Левски всъщност никога не е идвал в София преди да го докарат за процеса. Апостолът в премеждие си е книга, а не историческа хроника.
И вече силно конспиративните теории, че всъщност не е обесен, а е спасен от Митхад паша по масонска линия и е оставен в дълбока нелегалност да подпомага развитието на България.
В Бойна слава имаше няколко теми по повода.

Ихтамнет
Мнения: 957
Регистриран: чет юни 13, 2019 1:03 pm

Re: Васил Левски - митове и легенди

Мнение от Ихтамнет » чет юли 18, 2019 10:50 am

Няма ли вече такава тема?

admin
Site Admin
Мнения: 1116
Регистриран: съб апр 21, 2018 12:30 pm

Re: Васил Левски - митове и легенди

Мнение от admin » чет юли 18, 2019 11:28 am

Тук не. В БС имаше няколко.

Ихтамнет
Мнения: 957
Регистриран: чет юни 13, 2019 1:03 pm

Re: Васил Левски - митове и легенди

Мнение от Ихтамнет » чет юли 18, 2019 11:48 am

Имах предвид тема за митовете. Иначе според мен е най-добре тази тема да бъде направена обща за Левски, а не само за легенди.

Отговори