Малко известни действия на българската армия и нередовните части по време на войните 1912-13, 1915-1918 и 1941-1945 г.

admin
Site Admin
Мнения: 456
Регистриран: съб апр 21, 2018 12:30 pm

Re: Действията на българската армия и нередовните части по време на окупациите на Гърция и Югославия

Мнение от admin » съб апр 13, 2019 10:29 am

https://balkaninsight.com/2019/04/12/se ... wi-crimes/
Serbia Under Bulgarian Occupation: Documenting WWI Crimes
Излязло е ново издание вчера. Вероятно сърбите си лъжат като за световно, но все пак.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2812
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Действията на българската армия и нередовните части по време на окупациите на Гърция и Югославия

Мнение от thorn » пон апр 15, 2019 3:44 pm

В Дьовленско били разрушени и опожарени изцяло или частично 33 села с 3970 къщи.

Сред опожарените села в Дьовленско било и Барутин, на което село останала само една къща на Хасан Хюсеин Дервиш. В нея грабителите открили една сляпа старица, която поради слепотата си ги посрещнала като свои.


В село Триград от 120 хаджии над 70 били убити в триградското медресе по време на войната.

В Дьовлен в местността „Саковица“ съществувал общ гроб на стотина изклани от войската местни жители. В близост до Доспат в местността „Касапска поляна“ и до днес стои т. нар. „Ратайско гробе“. Това била обща яма на 40-те ратаи на местен чифликчия избити от 9-ти Пловдивски пехотен полк набедени, че били помагачи на оттеглилата се вече от Доспат османска войска.

в с. Ескикьой (Мала Арда) например, където попските помощници Хасан Саидов и петковчанинът Димитър Куртев с пушки в ръце подканяли под строй обречените на покръстване селяни в превърнатата в църква бивша джамия. Всичко станало набързо, без кандила и песнопения. Попските помощници напръсквали със светена вода селяните и ги преименували, след което им връчвали гугли и кръстчета. Минарето било разрушено, а на едно дърво в двора на джамията направили камбанария и поп Харитон от с. Петково биел камбаната за неделната литургия. По време на покръстването 18 души от с. Петково били убити в с. Блатево и хвърлени от моста на р. Малка Арда, след което петковчани не дали отпор на покръстителя си поп Харитон и мисията била завършена с успех.

В с. Юрпек (Гълъбово) покръстването започнало през 1913 г. също с жертви. Поради нежеланието си да си смени вярата, Айше Пашалиева била убита.

В с. Сьойджюк (Върбина) било съборено минарето на джамията. Вътре окачили икони, а на една череша в двора била прикрепена камбанарията. Много от селяните побягнали в горите, за да не ги покръстят, но с помощта на войска голяма част от тях били върнати. След като те били строени в редица и след като били извършени ритуалите, свързани с пръскането на светена вода и окадяването с тамян, свещеникът ги задължил да му целуват дрехата и им слагал имена. Така било покръстено цялото село. В покръстването на с. Сьойджюк участвали двама свещеници от с. Славейно и един от с.Петково. По същото време починало едно дете, но на селяните не им било разрешено да го погребат с кефен (плат за погребало), докато не му се смени името.

В Юнуздере пръв бил покръстен имамът Хасан Кафтаджъ. Той сменил вярата си след като бил заплашен, че ще го убият.

Един от жителите на селото на име Тръмбаш, за да го сплашат, насилниците го увесили с главата надолу от един мост, а след като продължил да упорства, го пуснали във водата на р. Узундере и така му зачели покръстването.

В Могилица един от агушевските ратаи, поради отказ да си сменя вярата, бил впряган в рало. Всъщност ратаят си бил християнин, но никой не му вярвал и
го насилвали да се покръсти втори път. Наложило се за доказателство да го съблекат гол.

В с. Текир (Сивино) духовната асимилация се осъществила в Хаджиеминския конак в края на 1912 г. В обградената от войниците сграда се ръсела светена вода и се размахвали кандила. Покръстващите били от с. Гудевица и за помощник си взели пъдаря Хюсеин Малецов,....... В хода на покръстването гудевчани прибягнали и до физическо насилие. Убита била Хасибе Кьоровска заедно с невръстния й син, разрушено било минарето, имуществото на джамията било плячкосано и закарано с муле в домовете на гудешевчани. След година имуществото било върнато, но вярващите в Аллах не го внесли в джамията, тъй като било осквернено от престоя си в български домове.


На 15.01.1913 г. секретарят на Св. Синод Ст. Костов осведомил министър-председателя Гешов, че в Неврокопско от митрополит Теодосий покръстил 30 помашки села, след което акцията била прекратена от тамошния околийски началник и там останали 41 непокръстени села. За бързото покръстване на 30-те села спомогнали и обстоятелствата, посочени в протокол № 3 на Св. Синод от 22.01.1913 г., а именно – мизерията, гладът, както и обирите, изнудванията и убийствата извършвани от четници и пр.

Жителите на селата Богутево, Ер Кюприя (Мостово) и Дряново на 04.02.1913 г. в писмо до председателя на НС, Ст. Данев се оплакали, че християнизацията била насилствена и ако те са искали да се върнат към корените си, щели да го направят още преди 35 години, веднага след Руско-османската война. Те настоявали пред председателя на НС да бъде прекратен този позорен акт на БПЦ.

Жителите на неврокопското село Жижево били покръстени преди Коледа на 1913 г. Няколко дена след това там пристигнала една чета, придружавана от свещеник, който предложил на новите християни да си откупят старата вяра. Така четата получила 452 лири и си отишла, а на помаците било позволено да си изпълняват свободно религиозните обреди. Няколко дена след това по повод тази сделка избухнал бунт и девет села били опожарени, а населението наказано.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2812
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Действията на българската армия и нередовните части по време на окупациите на Гърция и Югославия

Мнение от thorn » пон апр 15, 2019 3:44 pm

Реакцията на новопокръстените помаци, според терминологията на БПЦ, била толкова крайна, че ги нареждала на страната на противника, срещу когото българската армия трябвало да воюва в краткотрайната Междусъюзническа война. Първото известие за този обрат датира от 30.06.1913 г., когато една рота на Първи пехотен софийски полк, изпратена в Неврокоп срещу гърците, се натъкнала на въстаналото мюсюлманско население. В завързалите се боеве, според командващия ротата поручик Т. Панов, с цел да се сломи съпротивата на въстаналото население, били опожарени селата Кюстенджик, Триград, Иланджиево (Змеица) и Касък.

На 12 септември командирът на полка майор Кръстев рапортувал, че въстанието било потушено, селата превърнати в пепел, а останалото население избягало в горите и планините, за да продължи борбата. Изцяло били опожарени осем села – Г еврен, Балабан, Триград, Налбли, Душек-дере, Делиджелер, Кюстенджик, Бадолик, а в Дьовлен от 250 къщи останали невредими само 30.

---------------------------------------------------------------------------
Уф, писна ми. На http://librev.com/index.php/2013-03-30- ... ment=23457 има още много, но общата картина е ясна.

Потребителски аватар
Galahad
Мнения: 39
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Малко известни действия на българската армия и нередовните части по време на войните 1912-13, 1915-1918 и 1941-1945

Мнение от Galahad » чет апр 18, 2019 10:23 pm

Да се чуди човек как в България са останали турци, а в завладяния от добрите гърци Солун почти не са не са останали българи, турци и евреи, макар преди това да са били по-голямата част от населението.
В Турция пък са изчезнали българските, гръцките и арменските махали.
В Сърбия има много селища, за които по време на турското робство се говори, че там има българско население, но днес то види се е напълно изчезнало.
Пита се защо тогава в България има толкова много турци, а в Турция почти не са останали българи? Същото в Сърбия и в Гърция?

Да не забравяме че БЗНС и тесните социалисти са били на хранилка при сърбите. Тъй че част от "домашната" литература си е платена отвън поръчка. Предполагам е направило впечатление примерно, че масовите гробове имат имена на български, докато и до днес много местности носят турските имена.
Туй разбира се не означава, че в даден регион със смесено население всички етноси са се радвали на българската власт. Имало е съпротива, имало е и наказания.
В някои случаи отделните села създавали чети, които нападали съседните, в които имало чужди етноси, а те пък на свой ред си отмъщавали.

В Сърбия, Турция и Гърция има трайна последователна политика на обезбългаряване. Това може да бъде видяно в ред документи, а и продължава да се върши и сега и може да се види. В Гърция примерно за да заличат кирилски надписи са събаряли стени на църкви (през средновековието и имала практика надписът да се иззидва с тухли като част от зидарията на стената). Сега в много гръцки градове може да се види как къщите в българските махали са оставени да се рушат - става дума за старинни къщи, не за панелни блокове. Говоря за обитаеми градове, а не за изоставени села, каквито има по цял свят и там къщите си се рушат.

И пуснатите тук писания са част именно от тази трайна политика. У нас обаче никога не е имало политическа последователност за каквото и да е било, най-вече по малцинствените въпроси.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2812
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Малко известни действия на българската армия и нередовните части по време на войните 1912-13, 1915-1918 и 1941-1945

Мнение от thorn » пет апр 19, 2019 9:40 am

Риторичните ти въпроси в първото изречение са безсмислени, защото никой не е твърдял, че гърците (сърбите, турците) са "добрите". Сам си си въобразил такова твърдение, и сам си се бориш с него. Логическа грешка, която се казва "имаго".

Никой не отрича действията на сърби, гърци, турци спрямо населението от други етнически групи. Насилие, дискриминация и асимилация е имало в огромни количества. Има издадени множество книги за това, има сайтове посветени на това.

Но! Много рядко в реалността нещата са черно бели. Многа рядко едната страна са само дяволи, а другата само ангели. Само, че в масовото съзнание именно такъв образ се създава. Нелицеприятните деействия на "нашите" се премълчават, отричат, неглижират или омаловажават. Съответно са малко известни. Дори за изкушен любител на историята като мен.

Тази тема изглежда едностранчива. Защото наистина е такава. В идеалния случай би трябвало да има тема, която да пише за жестокостите на всички - и на сърби, и на гърци, и на турци, и на българи. И такива книги има, много са, само че....

Всеки пише книга за жестокостите на Другите, тях ги знае, даже ги изучава, паметници правят. А за жестокостите на Нашите, книги са написали враговете, на техния си език, и те остават относително неизвестни.

Е, на мен ми е интересна ЦЯЛАТА картина. И понеже частта, в която българите са жертви, е ОТНОСИТЕЛНО позната, сега за пълнота събирам сведенията за ситуациите, в които Другите са били жертвите.
И не схванах какво общо имат тесните социалсти и БЗНС. Те не са споменати въобще в темата.

Потребителски аватар
Galahad
Мнения: 39
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Малко известни действия на българската армия и нередовните части по време на войните 1912-13, 1915-1918 и 1941-1945

Мнение от Galahad » пет апр 19, 2019 11:54 pm

Риторичните въпроси се отнасят не до това дали сърбите и гърците са черни, а че по начина, по който е описано би трябвало в днешна България да не са останали турци. Сърбите и гърците са споменати, защото в техните държави са изчезнали българите, пък също турците и евреите от доста градове. Това са факти, съвсем ясно видими днес.

Тесните социалисти и БЗНС са споменати, защото част от българската литература съдържаща "самопризнания" за българските зверства е тяхно дело, финансирано със сръбски пари.

Иначе нещата не са баш така. В Осм. империя не е можело да се проповядва на мюсюлманите християнство, а ако потурчен християнин решал да се откаже от исляма се наказвал със смърт. Когато обаче земите минали под българска власт, много новопотурчени се върнали към старата си вяра. Това естествено не се харесало на всички турци останали тук, но вече нямало начин да закарат върналия се към християнството при кадията и той да го окачи на въжето. И след като от една страна вече свободно можело да се проповядва християнство сред мюсюлманите, а от друга отстъпилите от исляма вече нямало как да ги разубеждават с бесилото започнали да се търсят други средства, като напр. да се пускат жалби до наши органи и най-вече до чужди посолства, че християнизирането се върши с насилие. Макар и да не е вярно, за да се отслаби жалването пред чужди дипломати нашите са въздействали на християнските проповедници да отслабят агитацията. Казвам християнските, защото не са били само православни и католически, а също и протестански. Протестантите развиват от средата на ХІХв. доста активна дейност тук, като след Освобождението тя се простира и към мюсюлманите.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2812
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Малко известни действия на българската армия и нередовните части по време на войните 1912-13, 1915-1918 и 1941-1945

Мнение от thorn » съб апр 20, 2019 12:35 pm

Натиск върху турците е оказван, няма какво да се спори за това. Помним голямата екскурзия, но е имало и други големи вълни на изселвания. Има и устойчиво намаляване на абсолютния и относителен брой на турците спрямо цялото население на България.

Отправяш обвинение, че "част от българската литература съдържаща "самопризнания" за българските зверства е тяхно дело, финансирано със сръбски пари.". Не бих го изключил абсолютно напълно, но все пак на мен такива примери не са ми известни. Можеш ли да се конкретизираш за да преценим относителната им тежест?

Защо отричаш насилието при покръстванията? Насилие безспорно е имало или поне много силен натиск. Не е случайно, че при Радославов повечето от "новопокръстените" се връщат в исляма. Ако се бяха покръстили изцяло доброволно, защо им е пак да се помюсюлмачват след една година? Имаш ли отговор на този въпрос?

Потребителски аватар
Galahad
Мнения: 39
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Малко известни действия на българската армия и нередовните части по време на войните 1912-13, 1915-1918 и 1941-1945

Мнение от Galahad » вт апр 23, 2019 9:58 pm

А защо да не започнем с безценния първоизвор на тази тема - писанията на Хюсеин Мехмед? Макар че на кописта и той явно му се е сторил недостатъчно убедителен, та се е наложило да се пропусне това-онова.
Новопокръстените се върнали към исляма, ама не доброволно, а с чужда помощ. Уви, войната не била съвсем успешна за България, тъй че някои земи се върнали на Турция и тези, които се озовали в тях се върнали към исляма, макар и не по собствен почин.

"По този повод на 10.07.1913 г. пловдивският митрополит Максим осведомил председателя на Св. Синод митрополит Василий, че в някои райони на Родопите са проникнали гръцки агенти, информирали са помаците за положението в Гърция и са ги подтиквали да се вдигнат на оръжие."

"Една част от Македония след 1912-1913 г. попаднала в пределите на Гърция. Гръцките войски, след като навлезли там, приложили тактика на етническо прочистване. Българите се изселили в България, а мюсюлманите – в Анадола и Одринско."

"На 16 май Ст. Костов посетил в Серес генерал губернатора Вълков. Те разговаряли главно за недобре организираното покръстване на помаците около града. Станало дума, че когато духовната мисия пристигнала в Неврокоп, в близките села имало бунт на покръстени и непокръстени помаци, чието потушаване не било разумна идея, тъй като наличната войска била малобройна и не позволявала да се дели на части. Когато бил повдигнат въпросът за покръстването на помаците в Пекчево и Нигрита, гръцките войски ги нападнали и малкото военни части, които трябвало да охраняват духовната мисия, отстъпили. Опитът за покръстването на този край бил осуетен."

Въобще не е лошо читателите да поглеждат какво пише в цитираните първоизвотичници. Както се вижда нашите преправославни гръцки духовни братя съвсем не са желаели покръстването на помаците, защото покръстения помак не става елин, а 100%-ов българин. Та туй за православните ни братя.

А сега да продължим с един от изворите пък на статията, който е достъпен в нета.
Из миналото на българомохамеданите в Родопите, С., 1958, с. 121.
http://www.rodopskistarini.com/2012/11/1958.html

Там действително има такова нещо, като описаното в статията. Но ако се обърне на следващата страница, ще се видят едни интересни неща за башибозушки шайки и за едно повторение на събитията от Априлското въстание, макар и в по-лек вариант.

Та няма да е лошо да се погледнат на изворите изворите, пък и техните извори, а също и това, кои точно са част от авторите.

Потребителски аватар
thorn
Мнения: 2812
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Малко известни действия на българската армия и нередовните части по време на войните 1912-13, 1915-1918 и 1941-1945

Мнение от thorn » ср апр 24, 2019 12:16 am

Имало ли принудително покръстване? Мисля, че никога не е било отричано. Имало ли е връщане към исляма при Радославов? Да и това е общоизвестно. Имало ли е принудително връщане към исляма при Радославов?

Потребителски аватар
Galahad
Мнения: 39
Регистриран: съб фев 02, 2019 5:53 pm

Re: Малко известни действия на българската армия и нередовните части по време на войните 1912-13, 1915-1918 и 1941-1945

Мнение от Galahad » ср апр 24, 2019 11:49 pm

На 23 април отбелязваме паметта на свети Лазар от Габрово, който бил убит през 1802г.
Колко мюсюлмани са били убити при това "принудително покръстване"?

Отговори