Обстановката в Африка

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 5289
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Re: Обстановката в Африка

Мнение от jacksparrow » ср апр 07, 2021 11:35 pm

Преди няколко дни някакви ислямисти овършаха град Палма в Мозамбик, ама буквално, влезли и излезли, изтрепали и доста чужденци в процеса, повечето май французи, ония разработвали газово находище там... Не му върви на Макарон в Африка напослевдък.

#BlackLivesMatter #IStandWithLukashenko

Ivanov
Мнения: 1930
Регистриран: нед май 13, 2018 5:10 pm

Re: Обстановката в Африка

Мнение от Ivanov » нед юли 04, 2021 2:31 pm

Повече от 7000(седем хиляди)пленени етиопци от тиграйците , а виждам и доста амазонки.
Изображение
Тук например
Изображение
Тук също.
Изображение

vassiln
Мнения: 7332
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Обстановката в Африка

Мнение от vassiln » ср юли 14, 2021 12:26 am

В ЮАР били почнали сериозни вълнения. Това била една от възможните причини:
Изображение

vassiln
Мнения: 7332
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Обстановката в Африка

Мнение от vassiln » ср юли 14, 2021 7:30 pm

Бели южноафриканци стрелят по черни протестъри, евентуално вандали и грабители.

Чудно как не падна нито един застрелян.

Ivanov
Мнения: 1930
Регистриран: нед май 13, 2018 5:10 pm

Re: Обстановката в Африка

Мнение от Ivanov » пон юли 26, 2021 9:22 pm

В Тунис май в момента се извършва преврат .
https://colonelcassad.livejournal.com/6935578.html

vassiln
Мнения: 7332
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Обстановката в Африка

Мнение от vassiln » ср юли 28, 2021 7:52 pm

Eeee, това беше една от малкото нормални държави в Африка. Не че съм експерт по темата де, но неотдавна бях там. И с изключение на някои мерки за сигурност по пътищата и вечерния час, всичко си беше съвсем наред като за берберо-арабска страна. Дано не пламне гражданска война.

Касадът (когото малко подозирам в списвачество, но все пак рови доста и слага интересни линкове) е сложил нов пост по темата.
https://colonelcassad.livejournal.com/6 ... =3userpost

Президентът бил пенсионирал министъра на отбраната, не допуска министрите на работните им места, военните са затворили офиса на катарската Ал-Джазира в столицата. Май верно ще се окаже, че се борят от една страна Турция и Катар (управляващата партия) и от друга Саудитска Арабия и други (президентът превратаджия). Интересно кого ще подкрепят западните страни. Пак от Касад, една интересна снимка:
Изображение

Както сигурно не е нужно да уточнявам, този дърт вампир в дясно е Сорос. Един от другите двама бил настоящият спикър на тунизийския парламент.
За мен мащабът на влиянието на милиардера крадец и филантроп, и неговата посока (на влияене) по различните места и периоди си остава загадка. И понеже се пазя да не изпадам в конспиративни теории, обикновено се въздържам да го коментирам. То не че има и достатъчно публична информация за оценки де.

vassiln
Мнения: 7332
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Обстановката в Африка

Мнение от vassiln » пон авг 09, 2021 9:29 pm

В Тунис май нещата се укротяват:
В Тунис още няма правителство, но има доверие и изчакване
Тунис остава в състояние на неопределеност вече повече от седмица, след като президентът Кайс Сайед уволни премиера, замрази работата на парламента и пое изпълнителната власт. Сред населението нараства тревогата за това какво следва и кога то ще се случи, а натискът върху политиците за вземане на решения за излизане от ситуацията нараства.
Сайед, който е бивш професор по конституционно право, отхвърли обвиненията, че е извършил държавен преврат и заяви, че неговите широкообхватни действия са строго съобразени с конституцията. Местни социологически проучвания показват подкрепа за действията на Сайед от по-голямата част от анкетираните, но тактиката на изчакване, възприета от президента, предизвиква тревога в някои от съюзниците му и сред обикновените граждани.
Президентът обаче изглежда необезпокоен. Тази неделя той се разходи по булевард "Бургиба", емблематичната главна улица в столицата, и разговаря с минувачи, съобщи радио "Мозайк".
Счетоводителят Зиед Амар, на 36 години, изрази предпазлив оптимизъм. "Като цяло, мисля че решението на Каис Сайед е правилно, дори и да вземем предвид обвиненията", каза той, докато седеше на плажа "Ла Марса" със съпругата и бебето си в горещия уикенд. "Но ние се нуждаем от решение, което де позволи на хората да се чувстват по-малко тревожни, да им позволи да изпитат надежда - надежда в един човек, който ще защитава правата им", добави той. "Гражданите се страхуват, че някой може да открадне свободата им."
Сайед не дава много намеци за това какви ще бъдат следващите му ходове. Той предприе действия миналата неделя, след ден на национални протести срещу влошаващата се социална и икономическа обстановка в северноафриканската страна, и започна да управлява чрез укази.
Миналата седмица той назначи нов вътрешен министър, отговарящ за сигурността, първата промяна сред десетките висши държавни служители, които беше уволнил. Сайед също така обеща да се бори с корупцията и да се справи с нечестните бизнесмени, поиска от търговците на едро и дребно и аптеките да понижат цените, а в събота поиска от банките да намалят лихвите. Той забрани и събирането на повече от трима души и постави комендантски час от 22 часа вечерта до 5 часа сутринта. Съюзниците от Близкия изток, Европа и САЩ изразиха притеснения за бъдещето на Тунис, държавата, от която Арабската пролет започна преди десетилетие с прогонването дългогодишния самовластен лидер.
Революцията се разпространи и в други страни, но Тунис е единствената, която успя да въведе демократична система. Повечето хора, разхождащи се из столицата, изглежда нямаха притеснения за бъдещето на държавата си и изразяваха доверие в своя президент. "Аз съм с Каис Сайед. Благодаря на Бога", каза Джамел Диуен, чистачка на улици.
Но не всички бяха толкова сигурни. Няколко души бяха забелязани да гледат речи на Сайед по телефоните си на фона на разгорещени дискусии в кафенета и барове. Според Уежден Бен Алая, 26-годишна изпълнителна директорка по продажбите, седнала в един плажен бар, много от подкрепата за Сайед е "емоционална".
"Поради социалното положение в страната и икономическите проблеми на хората им писна. Каис Сайед се представи като спасител и има смисъл хората да отговорят на това емоционално", каза тя.
Бен Алая каза, че е гласувала за Сайед, неизвестен допреди това и без политически опит, на президентските избори през 2019 г., защото той е изглеждал като най-добрият сред няколко лоши варианта. "Не ми харесват тези мерки. Не знам докъде ще доведе това като се има предвид, че той не е подкрепен от ясна система или ясен субект като партия или движение. Мисля, че е обезпокоително." Съединените щати, които току-що дариха 1 милион дози ваксини на Тунис, изглежда изпитват същите притеснения и настояват за бързи, но интелигентни действия.
Съветникът по национална сигурност Джейк Съливан разговаря в събота с тунизийския лидер, предавайки силната подкрепа на президента Джо Байдън за хората и за тунизийската демокрация, заяви говорителката на Съвета по национална сигурност Емили Хорн в съобщение за пресата на Белия дом.
В него обаче се казва, че телефонният разговор "се фокусира върху критичната необходимост тунизийските лидери да очертаят бързото завръщане на Тунис към демократичния път." Съливан "подчерта, че това ще изисква бързо формиране на ново правителство, ръководено от способен премиер, за да бъде стабилизирана икономиката на Тунис и да се вземат мерки срещу пандемията от Ковид-19, както и да се осигури своевременното завръщане на избрания парламент."
Рашид Гануши, лидер на доминиращата парламента ислямистка партия "Ан Нахда" ("Възраждане"), и председател на спрения от работа законодателен орган, нарече действията на Сайед преврат и заяви в интервю миналата седмица за Асошиейтед прес, че неговата партия ще окаже натиск върху президента "да поиска връщане към демократичната система." "Ан Нахда" е широко възприемана като отговорна за провала на правителството за справяне с тежката социална и икономическа обстановкав страната и Гануши призна, че партията трябва да извърши вътрешен преглед, подобно на други партии. Осемдесетгодишният Гануши беше хоспитализиран за кратко в събота за тестове след припадък, но се върна у дома по-късно през деня, съобщи официалната информационна агенция на Тунис ТАП. /БТА

Потребителски аватар
Восток
Мнения: 3652
Регистриран: нед май 20, 2018 9:22 pm

Re: Обстановката в Африка

Мнение от Восток » чет сеп 16, 2021 12:50 am

Изглежда, че руската ЧВК ще стъпи и в Мали, говори се, че ще им плащат около 10 милиона месечно, за да охраняват тамошните лидери, както и за обучение на местните сили. Има слухове и за минни концесии. Французите никак не са щастливи...

https://www.reuters.com/world/africa/ex ... 021-09-13/
"Война должна вестись не против России, а исключительно для свержения большевизма. Нельзя смешивать СССР с Россией, советскую власть с русским народом, палача с жертвой."

Отговори