Война? Западът не знае какво означава войната днес

admin
Site Admin
Мнения: 1116
Регистриран: съб апр 21, 2018 12:30 pm

Война? Западът не знае какво означава войната днес

Мнение от admin » съб яну 25, 2020 7:04 am

Шон МакФейн е американски експерт по национална сигурност, преподавател по стратегия в Университета за национална сигурност на САЩ и Училището за международни отношения към университета Джорджтаун. Самият той е бивш военен от американската армия, както и от частна военна компания. Автор е на книги за националната сигурност и войната в сенчестия сектор.

Западът е забравил как да печели войни заради собствената си стратегическа атрофия. Съдейки по това колко пари инвестират САЩ в конвенционални оръжия като F-35, очевидно хората, вземащи важни решения в Пентагона, все още вярват, че войните на бъдещето ще се водят по конвенционален начин.

От друга страна, макар Русия и Китай все още да влагат пари в конвенционално въоръжение, те го използват по нетрадиционни начини. Така например Китай въоръжи своя риболовен флот в Южнокитайско море, превръщайки го в плаваща милиция.

Русия даде на своите наемници в Сирия танкове Т-72, бронирани камиони с монтирани на тях ракети и гаубици. Известно е, че Русия дори намали военния си бюджет с огромните 20 процента през 2017 г., но въпреки това не показва признаци за ограничаване на глобалните си амбиции. Нейните лидери разбират, че войната е надхвърлила смъртността.
Конвенционалното мислене за това как се война днес е нещото, което съсипва отбранителните сили на държавите от Запада и НАТО въобще. От Сирия до Акапулко вече никой не се бие по този начин.
Старите правила на войната вече не съществуват, защото самата война се променя, а Западът изостава. Междувременно световните конфликти стават все повече и все по-сложни - от ядрено оръжие на черния пазар, което може да разрушава градове, до възможността за истинска война между Индия и Пакистан или мини световния конфликт в Либия, където страни от половината свят имат намесени интереси.

Традиционалистите, които гледат на войната чисто като на военен сблъсък на армия срещу армия и воля срещу воля, са динозаври, които са обречени на изчезване, независимо от това с колко голяма сила разполагат.

Те просто не разбират логиката на войната, докато враговете им вече са с обиколки напред. Има много начини да спечелиш и не всички от тях изискват големи военни действия.

Ако сте чели трудовете на сегашния шеф на генералния щаб на Русия Валери Герасимов, ще знаете вече какво се има предвид. Още в началото на миналото десетилетие той чертае картата на променящите се конфликти. Днес всичко това е реалност.
Цялата статия - https://www.webcafe.bg/id_1537427985_Vo ... ynata_dnes

Отговори