Китай

Ихтамнет
Мнения: 908
Регистриран: чет юни 13, 2019 1:03 pm

Китай

Мнение от Ихтамнет » вт юли 09, 2019 12:49 pm

Има тема за Тайван, но не и за Китайската народна република. Нека тук даваме информация и обсъждаме развитието и действията на страната. Ако някой иска, може да пише и за китайската история. Ето 2 новини за начало:
Лидерът на Хонконг: Законопроектът за екстрадицията в Китай е мъртъв.
Пропекинският лидер на Хонконг Кари Лам съобщи, че предизвикалото протести предложение за разрешаване на екстрадиции в континенталната част на Китай без да има споразумение с Пекин "е мъртво". Тя обаче отново не отговори пряко на исканията на протестиращите незабавно да изтегли законопроекта, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. "Все още съществуват съмнения относно искреността или притесненията на правителството, както и дали правителството ще започне отново процеса със Законодателния съвет. Така че отново заявявам, че няма такъв план. Законопроектът е мъртъв", каза Лам.

Досега тя защитаваше упорито законопроекта и че в него било помислено за правата на човека. Същевременно Лам заяви, че исканията за амнистия без разследване и процес срещу арестувани, участващи в протестите в Хонконг, са неприемливи. "Всяко искане, че трябва да дадем амнистия на този етап, с други думи, да не предприемаме по-нататъшни стъпки за разследване и преследване на нарушителите, тези изисквания са неприемливи, защото противоречат на върховенството на закона в Хонконг", каза тя пред журналисти.

Припомняме, че заради законопроекта в Хонконг избухнаха протести, привлекли стотици хиляди души. По време на първите многохилядни протести на 12 юни полицията се сблъска с протестиращите. Полицията използва пипер и сълзотворен газ, палки, гумени куршуми и димни бомби. Друга мащабна полицейска акция се състоя на 16 юни, когато около 2 милиона души излязоха да протестират.
https://www.actualno.com/asia/lideryt-n ... 66640.html

Китай остро осъжда продажбата на оръжия от САЩ на Тайван:
Китай остро осъжда решението на Вашингтон да одобри доставката на Тайван на танкове и ракети Stinger за 2,2 милиарда долара, а говорителят на външното министерство Ген Шуан коментира, че САЩ трябва да отменят сделката възможно най-скоро, съобщава ТАСС.

"Такива действия са сериозна намеса във вътрешните работи на Китай, те също така нарушават суверенитета на КНР и неговите интереси в областта на сигурността. Ние осъждаме това и се противопоставяме на такива действия. Изпратихме строго представителство на американската страна", допълва той.

"Призоваваме САЩ да следват принципа за един Китай и трите съвместни комюникета, както и незабавно да отменят доставките на оръжие и да спрат военните контакти с Тайван", допълва дипломатът.

Американското министерство на отбраната, съобщи вчера, че САЩ са решили да продадат на Тайван 108 танка M1A2 Abrams и 250 преносими противовъздушни системи Stinger, както и оборудване за 2,2 милиарда долара.

Заявлението за закупуване на оръжия е изпратено от тайванските власти до САЩ през юни, според South China Morning Post. Те също така искат 1240 противотанкови ракетни системи BGM-71 TOW и 409 системи Javelin.

По-рано Тайпе изпрати заявление до Пентагона за закупуване на 66 изтребителя F-16 от новата версия V за модернизация на ВВС. Тайванските власти очакват отговор от САЩ и по тези искания.
https://news.bg/int-politics/kitay-ostr ... ayvan.html

Ихтамнет
Мнения: 908
Регистриран: чет юни 13, 2019 1:03 pm

Re: Китай

Мнение от Ихтамнет » пет юли 12, 2019 9:32 pm

Китайците заимстват от американските методи:
AFP: Китай ще наложи санкции върху американски компании заради продажбата на оръжие на Тайван

В петък Китайската народна република обяви, че ще наложи санкции върху американските компании, които участват в сделката на САЩ за продажба на оръжия на Тайван, съобщава AFP. Споразумението с обща стойност 2,2 млрд. долара разгневи Пекин, където смятат Тайван за съставна част от себе си.

„Американската продажба на оръжие за Тайван нарушава международното право и международните отношения“, заявиха от китайското външно министерство в петък. „За да защити националните си интереси, Китай ще наложи санкции върху американски компании, които участват в продажбата“, се казва още в становището.

Едновременно в Тайпе и в Пекин претендират да са легитимните представители на китайската държава, като в международен план повечето държави, включително и САЩ, дават официалната си подкрепа за правителство на Китайската народна република в Пекин. Пекин смята Тайван за съставна част от себе си и позицията му е, че двете части ще се обединят, ако трябва и чрез сила. Въпреки това обаче, Вашингтон си остава най-силният неофициален съюзник на Тайван, който освен всичко продава оръжие на острова.
http://m.focus-news.net/?action=news&id=2679725

Ихтамнет
Мнения: 908
Регистриран: чет юни 13, 2019 1:03 pm

Re: Китай

Мнение от Ихтамнет » ср юли 24, 2019 12:37 pm

Китай представи в Бяла книга политиката си в сферата на отбраната и сигурността:
Основна цел на Китайската народна република в областта на отбраната е гарантирането на националната политическа, обществена и социална сигурност, се казва в публикуваната днес "Бяла книга за националната отбрана на Китай в новата епоха", предаде ТАСС.

"Основополагащи цели на Китай в областта на отбраната и сигурността в новата ера ще бъдат възпирането и противодействието на агресията, гарантирането на националната политическа, обществена и социална сигурност, противопоставянето и сдържането на "независимостта на Тайван", потушаването на привържениците на сепаратистки движения като "независимост на Тибет" и създаване на "Източен Туркестан", се казва в документа.

В него се подчертава, че Китай с всички средства ще гарантира "националния суверенитет, единството и териториалната си цялост". "Фундаментална задача за КНР в сферата на сигурността е гарантирането на интересите на страната и правата й по море, зад граница, подкрепа за стабилно и устойчиво развитие на страната", се отбелязва в документа.

В него се казва, че Китай "няма да се откаже от използване на сила" в стремежа си за обединение с Тайван, отбелязва ДПА. "Китай трябва и ще бъде отново обединен". "Ние не обещаваме да се откажем от употребата на сила и да отхвърлим възможността да предприемем всички необходими мерки", заяви Пекин в Бялата книга.

В нея се подчертава нуждата от полагане на по-големи усилия за модернизиране на китайските въоръжени сили, които според Пекин изостават от водещите армии в света. Посочва се също така, че Китай не смята да участва в надпревара във въоръжаването, с която и да е друга страна, държи своя ядрен потенциал на минимално равнище, необходимо за националната сигурност, и се обявява за пълна забрана и унищожение на ядреното оръжия.

Китай освен това се придържа към политика да не използва първи ядрено оръжие при никакви обстоятелства.

В документа се посочва още, че отношенията между Китай и Русия във военната сфера се намират на високо равнище и продължават да се развиват и това стратегическо партньорство в новата епоха играе значителна роля за поддържане на глобалната стратегическа стабилност.

Китай заявява също, че САЩ подкопават световната стратегическа стабилност, като увеличават разходите за отбрана и продават оръжия на Тайван, посочва Ройтерс. Според Пекин въпросите, свързани с Тайван, сe изострят, а сепаратистките сили за независимост на Тайван, както ги нарича Пекин, продължават да бъдат най-сериозната непосредствена заплаха за мира и стабилността в Тайванския проток.
http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/2050132
Интересен документ, заявяват, че са готови да използват сила за обединение с Тайван и за потушаване на уйгурския и тибетския сепаратизъм, считат, че армията им изостава от най-развитите и е необходима модернизация, не смятат да разширяват ядрения си арсенал и да влизат в надпревара във въоръжаването, ще развиват сътрудничеството с Русия и смятат, че САЩ е пречка за стабилността в света.

Потребителски аватар
Восток
Мнения: 3424
Регистриран: нед май 20, 2018 9:22 pm

Re: Китай

Мнение от Восток » ср юли 24, 2019 8:50 pm

Как ще се обединят с Тайван? Към момента е все едно РФ да погълне Лвов или Сърбия Косово, много нереално звучи.
"Война должна вестись не против России, а исключительно для свержения большевизма. Нельзя смешивать СССР с Россией, советскую власть с русским народом, палача с жертвой."

Ихтамнет
Мнения: 908
Регистриран: чет юни 13, 2019 1:03 pm

Re: Китай

Мнение от Ихтамнет » ср юли 24, 2019 9:03 pm

Възможно е и по мирен път, както с Хонг Конг и Макау, и да получат автономия и да запазят политическата и икономическата си система, но засега тайванците не искат. Едва ли и САЩ ще го приеме.

Eguo
Мнения: 4091
Регистриран: нед май 13, 2018 2:05 pm
Местоположение: Русия

Re: Китай

Мнение от Eguo » пон авг 05, 2019 4:15 pm

Китай е забранил вноса на селскостопанска продукция от САЩ.


Браво!
Это очень правильный шаг.

Одна из самых удачных контрсанкций российского правительство было - запрет вноса сельскохозяйственной продукции из ЕС. Это привело к развитию с/х России, так как ранее было не возможно конкурировать с продукцией из ЕС которая была субсидирована Брюсселем.


И Китай легко обойдется без американской сельскохозяйственной продукции.

Ихтамнет
Мнения: 908
Регистриран: чет юни 13, 2019 1:03 pm

Re: Китай

Мнение от Ихтамнет » пон авг 05, 2019 6:05 pm

Много интересен момент от Втората китайско-японска война- кориците разрушават дигите на Жълтата река и наводняват териториите, в които смятат, че ще настъпи японската армия. Наводнението причинява 800 000 жертви и 4 милиона бежанци:

In June 1938, Chinese Nationalist armies under the command of Chiang Kai-shek breached the Yellow River’s dikes at Huayuankou in Henan province in a desperate attempt to block a Japanese military advance.[1] For the next nine years, the Yellow River’s waters spread southeast into the Huai River system via its tributaries, inundating vast quantities of land in Henan, Anhui, and Jiangsu provinces. Perhaps the single most environmentally damaging act of warfare in world history, the strategic interdiction threw long-established water control infrastructure into disarray, leading to floods that persisted until the Yellow River was finally returned to its previous course in 1947. Between 1938 and 1947, this disaster killed more than 800,000 people in Henan, Anhui, and Jiangsu and displaced nearly four million.

RATIONALE
After Chinese and Japanese armies had clashed at Marco Polo Bridge in July 1937, the Japanese military launched a full-scale offensive into the heart of China, seizing Nationalist China’s capital of Nanjing in December 1937 and perpetrated brutal atrocities against its civilian residents. The Japanese then set their sights on Wuhan, where the Nationalist regime had relocated.

In early 1938, the Japanese army launched assaults from the Jin-Pu railway’s northern end at Tianjin and from its southern terminus near Nanjing. After meeting at the rail junction of Xuzhou, the Japanese planned to move west toward Zhengzhou in Henan, the junction of the east–west Long-Hai and the north–south Ping-Han railways, advancing south along the Ping-Han railway toward Wuhan. The Japanese army anticipated little resistance in the Xuzhou campaign, but to their surprise Chinese armies held out for nearly five months. When they took Xuzhou in late May, the Japanese moved to bring the war to a decisive conclusion, striking west along the Long-Hai railway in order to press south along the Ping-Han railway and attack Wuhan.

After the city of Kaifeng in Henan fell in June 1938, the Japanese focused their assault on Zhengzhou. Chinese armies kept the Japanese from crossing the Yellow River by destroying the railway bridge north of the city, but had little chance of maintaining their position for long. With the Japanese poised to capture Wuhan, the collapse of China’s entire war effort seemed a distinct possibility. As the tide of war turned against them, Nationalist military officers raised the possibility of breaking the Yellow River’s dikes to impede the Japanese.

The objective was to cut the Long-Hai railway, which ran along the river’s southern bank, before the Japanese could reach Zhengzhou, thereby halting the enemy’s advance and ensuring the retreat of Chinese armies. Otherwise, Wuhan would fall in only a matter of days, the Nationalist regime might not have time to withdraw, and China would likely have to surrender. Breaking the dikes was a product of utter desperation. Nationalist leaders accepted this stratagem as a military necessity. For them, national survival outweighed the damage they knew the floods would cause.

But breaking the dikes proved more difficult than anticipated. On June 4–6, Nationalist armies made two failed attempts to hollow out and blast open the dike at Zhaokou in Henan’s Zhongmu County. Only minimal public warning was given, lest the Japanese find out and accelerate their advance. From Wuhan, Chiang Kai-shek telephoned military commanders in Henan to ensure his orders were carried out. A second attempt to break the dike by excavating it was made at Huayuankou, north of Zhengzhou, a few days later. On June 9 the river’s waters spilled through the opening. The breach occurred at a critical juncture, with the Japanese less than 50 kilometers away.

IMMEDIATE CONSEQUENCES
The river’s turbid waters, not yet swollen by yearly summer rains, moved slowly at first. But floodwaters rolled steadily out of the dike opening and advanced southeast, cutting off the Japanese army’s path. Only people living in the immediate vicinity received any sort of warning from the Chinese authorities. Yet the flat, alluvial plain of eastern Henan was densely covered with farm villages and fields. The Japanese advance came in the early summer rainy season, when the river’s floodwaters were at their highest. Over the next few days, the river rose and weakened defenses at Zhaokou as well. From this point, the Yellow River flowed southeast across Henan’s flat eastern plain. As rains fell and the river cascaded onward, its waters spread across the landscape.

The flood coincided with the peak agricultural season, when wheat stood ripe in the fields or lay newly harvested, ready for threshing. Hesitant to abandon crops and fields, rural residents left their farms only reluctantly. Some villagers tried to build or strengthen dikes to protect their land and homes, but when waters actually came, many people decided to flee. Those not caught completely by surprise stacked their possessions on wheelbarrows and ox-carts or carried them on shoulder poles, joining the long lines of refugees.

People tried to rescue young children and the aged. They tried to save tools, livestock, grain, and other belongings but there was not enough time to salvage everything. Many people drowned in the flooding; far more would succumb to illness or hunger in the difficult months and years that followed. To the east, however, the river’s diversion halted the invading Japanese, who abandoned their westward march. The vital railroad junction at Zhengzhou was held for the time. The city of Hankou, China’s provisional political center after the fall of Nanjing, won a temporary breathing spell.

Strategically, breaking the dikes may have bought the Nationalist army time to withdraw and regroup, bogging down Japanese tanks and mobile artillery in fields of mud as Chinese forces secured their defenses around Zhengzhou. By preventing the Japanese from taking the railway junction, some scholars argue, the river’s diversion postponed the seizure of Wuhan by several months, giving the Nationalist government time to relocate its capital to southwest China in the city of Chongqing. But the Japanese simply redirected their advance from a north–south land attack along the railways to an amphibious assault along the Yangzi River that combined naval and infantry forces. Wuhan fell in October 1938, after the Nationalist central government had withdrawn into China’s interior.

Once Wuhan fell, the Sino-Japanese War settled into a stalemate. The major battles were over, though guerilla warfare continued. With its advance halted, the Japanese army occupied most rail lines and urban centers in northern and eastern China. The Chinese Nationalist regime consolidated its control over the northwest and southwest parts of the country. Frontlines were defined largely by topographical features. The Japanese army could not fight a mechanized war in the mountains and hills that divided China’s occupied and unoccupied territories, nor could they function in the vast flooded area created by the Yellow River.

LONGER-TERM CONSEQUENCES
Any immediate strategic benefits gained from the Nationalist gambit of turning the Yellow River into a weapon came at a tremendous price. Once diverted, the river flowed unimpeded across eastern Henan’s landscape, which had a generally higher elevation in the north than in the south, it left the channel it had followed since 1855 and took a new course. No topographical divisions prevented the river from moving southeast to join the Huai River. Advancing at a steady rate of around 16 kilometers per day, floods spread into narrow, shallow beds of rivers and streams that flowed toward the Huai. Floodwaters filled these waterways and broke their embankments, causing them to overflow and inundate fields to the east and west.

In early July 1938 the floodwaters entered the headwaters of the Huai River, turning northeast to cut across the Jin-Pu railway before pouring into Hongze Lake. The lake overflowed and waters burst into Jiangsu, flowing in three streams toward the Pacific Ocean. Nature’s rhythms heightened the catastrophe, as high levels of summer precipitation increased the flooding’s severity. Especially heavy rains fell throughout June and July. Waters surged as a result.

Throughout World War II, Chinese and Japanese armies engaged in hydraulic warfare as they struggled to harness the river’s energy and deploy it against their military adversaries. Following the river’s diversion in 1938, Chinese and Japanese armies confronted one another across its new course, making it a strategically vital frontline area. Military actors on either side expended huge amounts of energy working with, on, and against the river to attain objectives, undertaking projects to channel and redirect its flow to fortify their positions and deploy it against their enemies. To carry out wartime hydraulic engineering projects, military forces and water control agencies that affiliated with them had to mobilize massive flows of labor and materials. But as refugees fled Henan in the wake of the 1938 flood and famine struck the province in 1942, those resources became extremely difficult to obtain. The task of providing these inputs placed an even greater burden on localities that had already been devastated by warfare and flooding.

The Yellow River was not a passive object in these struggles, but acted to frustrate human efforts aimed at shaping its behavior for military purposes. As in times past, the Yellow River twisted free from human control, as the river silted up, flooded over, and changed its course. At the same time, hydraulic engineering systems greedily consumed resources in a futile effort to keep the river in check. In a time of total war, when armies devoured or destroyed virtually all available resources, this cycle grew even more vicious.

The huge amount of sediment deposited by the river added to the disaster, with the threat of flooding growing as siltation caused the river’s bed to rise. The river deposited millions of tons of silt, which spread over vast areas of land. Dikes constructed by Chinese and Japanese, along with the inability of hastily built structures to contain the river’s flow, also influenced the floodwaters’ movements and distribution. Together, siltation and wartime dike construction made the river meander and shift unpredictably, causing the total area impacted by floods to expand. With the deposition of this sediment every year, the area covered by floods shifted in an arc swinging to the south and west. With the Yellow River’s diversion, its sediments also damaged the hydrological system of the Huai River and its tributaries, throwing that drainage system into disarray. Between 1938 and 1945, dikes along the Yellow River’s course broke dozens of times at numerous locations. As drainage capacity drastically reduced, floods grew more severe and the potential for disasters in the Huai watershed grew as well.

The many wartime documents related to the Yellow River flood detail the social trauma and dislocation that the floods caused. As a Nationalist government report on disaster conditions in Henan province’s flooded area conducted in 1940 described it:

“The flood region’s area extends to over ten counties, including Weishi, Fugou, Yanling, Huaiyang, Taikang, and Weichuan. Among the population affected by the disaster, those who will perish without relief amount to over 600,000. Among these [affected areas], Weishi County has been flooded three times. The displaced masses have left and returned only to return and leave again. They are already in a dilemma and their livelihoods have been cut off. In Fugou more than 1,800 villages have been flooded, accounting for over ninety percent of the county’s total area. The remaining scattered highlands are mostly surrounded by water and there is great anxiety everywhere. In Xihua the [number of] flooded villages has also reached over 430. Over three hundred disaster victims and over three hundred draft animals have drowned, so one can imagine the severity of the disaster. Furthermore, the flooded area’s water calamities, in addition to the Yellow River, also include the subsequent flooding of the Shuangji, Jialu, and other rivers, so there is hardly any dry land anywhere. In addition, before the Yellow River flood [these areas] were occupied one or more times [by the Japanese]. Rape and pillaging left them in ruins and their vital energies had already been greatly harmed. After they were flooded, bandits and traitors have also pounded their bones and sucked out their marrow, extorting grain, draft animals, and property so that nearly all houses are empty and have no reserves. Residents who have not died in the floods perish from hardship. Those who have fortunately stayed alive are already urgently gasping for breath and groaning in agony.”[2]

The Nationalist regime’s enlistment of civilian laborers to construct new dikes in the flooded area as a “work relief” project, in which disaster victims received badly-needed assistance in exchange for their labor, only put an additional burden on local society.

“When funds were distributed [to civilian laborers], the procedures were mostly put in the hands of others. Ward and mutual security headman unavoidably embezzled them or deducted miscellaneous fees. Little was distributed to poor households in accordance with regulations, so it was difficult [for them] to avoid the hardship of performing hard labor on an empty stomach. Moreover, households without able-bodied males had to pay to hire substitute laborers. The desperate disaster victims not only could not get any relief funds, but even had to sell their children and their property in order to repay work debts. Curing a boil by digging out a lump of flesh is truly not the original intent of work relief.”[3]

Due to labor shortages, the report on dike repairs also recommended that, “The easier labor should, after appropriately investigating work sections’ actual circumstances, as much as possible utilize women and immature [child] refugees for the greatest relief.”[4]

When the Yellow River’s floodwaters again broke through their dikes in 1942, high-level Nationalist military leaders in Henan mobilized some 400,000 soldiers and civilian laborers to repair them. But this initiative fell far short of its goals due in large part to the famine conditions that had descended upon the province that year. As a report on dike construction explained:

“Shandong-Jiangsu-Anhui-Henan Border Area Commander Tang [Enbo] organized an Inspection Group to carry out inspections and convened a meeting to mobilize soldiers and civilians along the river to quickly carry out repairs and complete them in a limited time, originally expecting to relieve the catastrophe caused by this flood in order to benefit military affairs and the people’s livelihood. However, because in 1943 Henan’s spring famine was severe, the bodies of the starved filled the roads as had scarcely been seen since the third year of Guangxu [1877]. Armies stationed along the river and local units also had special missions and could not concentrate on making repairs. For this reason, the project could not be completed as expected, so that in May, when waters rose during the spring high-water season and a violent northeast wind blew, it led to the catastrophe of dikes breaking at fifteen places below Rongcun in Weishi County.”[5]

During the 1943 spring famine, “all houses were empty and forsaken, and in areas along the river it was most severe.” Although famine-related hunger greatly influenced work effectiveness, “After the wheat harvest, each county’s civilian laborers could eat their fill and work efficiency suddenly increased.” A second round of dike repairs managed to preserve the Yellow River as a defensive barrier against the Japanese, preventing it from shifting to the south and dispersing. Yet the situation was hardly secure. As the report concluded, “after the flood season passes, rapidly closing all breaches and shoring up all dilapidated dike section in order to defend against high waters and ease the flood disaster would be of even greater benefit to the national defense and the people’s livelihood.”[6]

RESPONSIBILITY
Like the numerous scorched-earth tactics that the Nationalists employed during the Sino-Japanese War, the breaking of the Yellow River dikes was undertaken in an atmosphere of high-level desperation and panic that grew from the Japanese war of terror. On the other hand, the Nationalist regime showed a willingness to sacrifice people along with resources to keep them out of Japanese hands. The breaking of the Yellow River dikes was the prime example of this tendency. In the eyes of Nationalist leaders, not unlike other modern regimes of the twentieth-century world, “saving the nation” could justify unlimited sacrifice on the part of the civilian population.

Throughout the war, the Nationalist government refused to take responsibility for the disasters caused by the Yellow River’s intentional diversion. Instead, the Nationalists claimed that Japanese bombing of the dikes had caused the floods, presenting the disaster as another example of Japanese atrocities against Chinese civilians. Chinese newspaper reports published in the summer of 1938 followed the official version of events. The Japanese denied these accusations, framing the flood as proof of China’s disregard for human life. When the disaster’s true causes eventually came to light after 1945, the Nationalist regime changed the narrative and presented the flood as evidence of sacrifices made by China’s people to save the nation during the War of Resistance.[7]

From a historical perspective, Chiang’s decision was not at all unique. On several occasions prior to the twentieth century, imperial Chinese armies had intentionally diverted rivers to gain the upper hand against their military adversaries and as a strategic barrier against external aggression, doing little to relocate local populations or offer them relief. Chiang Kai-shek and his subordinates perceived and utilized the Yellow River in similar strategic terms. The difference was that, as it struggled to fight a total war against Japanese aggression, the Nationalist regime pursued a far wider mobilization of natural resources and human labor to pursue its strategic goals. The environment became a weapon of war, while humans became resources in the service of military machines, forced to sacrifice their lives and families for the national cause.

RECONSTRUCTION
Recovery from the disaster did not come until after 1945, when large-scale external assistance to the Yellow River flooded area came from the United Nations Relief and Rehabilitation Administration (UNRRA), which launched redevelopment programs in war-damaged areas of China in conjunction with the Nationalist regime’s Chinese National Relief and Rehabilitation Administration (CNRRA). In 1946 and 1947, tens of thousands of laborers supervised by UNRRA-CNRRA returned the river to its pre-1938 course. UNRRA-CNRRA offered material support to refugees who returned to their homes in Henan’s flooded area and assisted them in bringing land back under cultivation, making it possible to turn war-torn environments back into productive agricultural landscapes.

METRICS
Between 1938 and 1945, the precise scale of destruction caused by the flood went largely uncalculated, as wartime instability made accurate quantification impossible. Yet damage reports compiled after 1945 convey the magnitude of the catastrophe (see Table 1 and Table 2 below). Postwar investigations estimated that in the twenty counties of eastern Henan hit by the disaster, for instance, 32 percent of the cultivated land (7,338,000 mu = 489,200 hectares) was inundated.[9]

Flooded land area in Henan, Anhui, and Jiangsu

Number of counties affected Original cultivated area (mu) Flooded area (mu) Percentage of cultivated land flooded
Total 44 57,635,000 19,934,000 35
Henan 20 23,227,000 7,338,000 32
Anhui 18 21,997,000 10,819,000 49
Jiangsu 6 12,411,000 1,777,000 14
Han Qitong and Nan Zhongwan, Huangfanqu de sunhai yu shanhou jiuji, 18.

Population killed and displaced in Henan, Anhui, and Jiangsu:
Displaced Population Percentage of population displaced Deaths Deaths as percentage of total population
Total 3,911,354 20.1 893,303 4.6
Henan 1,172,639 17.3 325,589 4.8
Anhui 2,536,315 28 407,514 4.5
Jiangsu 202,400 5.7 160,200 4.5
Han Qitong and Nan Zhongwan, Huangfanqu de sunhai yu shanhoujiuji, 22-23.

In the affected counties in Henan, flooding reportedly inundated 45 percent of the villages. Over half the villages in eight of these counties were destroyed, with the total in Henan’s Fugou County reaching over 91 percent.[10] Wartime flooding killed well over 800,000 people and displaced nearly 4 million people in Henan, Anhui, and Jiangsu. In Anhui alone over 400,000 people died, while more than 325,000 people reportedly lost their lives in Henan. According to one postwar estimate, the civilian death toll in Henan’s flooded areas amounted to 4.8 percent of the prewar population. Estimated death rates reached as high as 25.5 percent in Henan’s Fugou County and 26.8 percent in Weishi County.

The wartime floods also turned almost four million people – over 20 percent of the total population – in Henan, Anhui, and Jiangsu into refugees. In Henan, the province for which the most detailed statistics are available, the Yellow River floods displaced more than 1,172,000. Refugees displaced by the floods came to 67.7 percent of the total population in Xihua, 55.1 percent in Henan’s Fugou County, 52.2 percent in Weishi County, 32.2 percent in Taikang County, and more than 10 percent in Zhongmu County.

http://www.disasterhistory.org/yellow-r ... od-1938-47
Чувал съм и че през миналия век е имало планове при евентуално турско нападение да бъдат изпуснати язовирите в Източните Родопи и да се предизвика такова наводнение, не знам дали наистина е било така или това е легенда? Ако бе извършено наистина, какви последици щеше да предизвика? И по принцип има ли възможност за използване на природни бедствия за военни цели или такива стратегии носят прекалено сериозни опасности?

Потребителски аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5207
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Китай

Мнение от thorn » пон авг 05, 2019 7:42 pm

Изпускане на язовири за да се спре вражеско настъпление се е ползвало през ВСВ. Имам някакъв спомен за един язовир около Москва през 1941 г.

А да се взривят дигите в Холандия е традиционнен начин за отбрана, ползван многократно от 17 до 20 век. При една от войните с Луи XIV това е изиграло решаваща роля.

Потребителски аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5207
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Китай

Мнение от thorn » пон авг 05, 2019 7:45 pm


Eguo
Мнения: 4091
Регистриран: нед май 13, 2018 2:05 pm
Местоположение: Русия

Re: Китай

Мнение от Eguo » пон авг 12, 2019 7:51 am

Одну из женщин, расстреливавших полицию Гонконга весьма жестко задержали. Прямо сейчас ее оперируют, раздроблены кости после удара дубинкой. Пишут что глаз спасти вероятно не удастся.


Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Восток
Мнения: 3424
Регистриран: нед май 20, 2018 9:22 pm

Re: Китай

Мнение от Восток » пон сеп 30, 2019 6:40 pm

Утре им е парада по случай 70 годишнината, доста ще е масово.
"Война должна вестись не против России, а исключительно для свержения большевизма. Нельзя смешивать СССР с Россией, советскую власть с русским народом, палача с жертвой."

Потребителски аватар
Восток
Мнения: 3424
Регистриран: нед май 20, 2018 9:22 pm

Re: Китай

Мнение от Восток » вт окт 01, 2019 5:15 pm

Парада и празненствата.

"Война должна вестись не против России, а исключительно для свержения большевизма. Нельзя смешивать СССР с Россией, советскую власть с русским народом, палача с жертвой."

Eguo
Мнения: 4091
Регистриран: нед май 13, 2018 2:05 pm
Местоположение: Русия

Re: Китай

Мнение от Eguo » съб окт 05, 2019 7:58 pm

Россия помогает создать Китаю систему предупреждения о ракетном нападении.
До настоящего времени такая система существует только у России и у США.
https://www.kommersant.ru/doc/4112404?u ... .ru%2Fnews

ИзображениеПолагаю, что помогая создавать Китаю такую систему - Россия в дальнейшем сможет
рассчитывать получать от этой системы некоторую информацию..

vassiln
Мнения: 5504
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Китай

Мнение от vassiln » пон ное 11, 2019 10:50 pm

Някакъв китаец се сбил с протестиращи младежи, дето пакостили нещо в метрото, и го спохожда голяма неприятност:


Малко преди това ги бил гонил за вандалство в метрото, видно от долния клип. И аз не харесвам вандалите, съответно се потиснах.

А тук таксиметров шофьор бива набит от протестиращите:

vassiln
Мнения: 5504
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Китай

Мнение от vassiln » пон ное 11, 2019 10:56 pm

Дали е умело активно мероприятие на китайската държава, или релност?
Хонг-конгски протестъри влизат в кабинета на ректора на местния университет, и вандалят обзавеждането:

vassiln
Мнения: 5504
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Китай

Мнение от vassiln » пон ное 11, 2019 11:00 pm

Японски турист бива наритан в Хонг Конг - взели го за континентален китаец:
Изображение

vassiln
Мнения: 5504
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Китай

Мнение от vassiln » съб ное 23, 2019 2:03 pm

Хонгконгски протестър се самозапалва неволно:

Ivanov
Мнения: 1382
Регистриран: нед май 13, 2018 5:10 pm

Re: Китай

Мнение от Ivanov » вт дек 03, 2019 7:08 am

Пратили учители по "майдан " в Хонг Конг.
Изображение

vassiln
Мнения: 5504
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Китай

Мнение от vassiln » пет дек 06, 2019 6:43 am

Филм на властта за борбата с "тероризма" в Сицзян-Уйгурския район:

Ivanov
Мнения: 1382
Регистриран: нед май 13, 2018 5:10 pm

Re: Китай

Мнение от Ivanov » пон дек 09, 2019 6:11 pm

Ivanov написа:
вт дек 03, 2019 7:08 am
Пратили учители по "майдан " в Хонг Конг.
Изображение
Е , няма вече да пращат :) Връщали ги още от летището .

Изображение

vassiln
Мнения: 5504
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Китай

Мнение от vassiln » чет дек 26, 2019 10:37 pm

За една година Китай пуснал на вода (или приел на служба) девет есминеца:
http://imp-navigator.livejournal.com/884188.html
Два по проект 055 (петия и шестия) и седем по проект 052D (до двадесет и третия).
Казват, че 055 са по-скоро крайцери, ма не ги знам.

vassiln
Мнения: 5504
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Re: Китай

Мнение от vassiln » нед дек 29, 2019 7:57 am

Как китайската държава се борела с бедността в Сицзян-Уйгурия:
https://www.telegraph.co.uk/peoples-dai ... g_share_fb
Изображение
Малко ми бие на пропаганда, по-точно поръчков материал (все пак е британския Telegraph). Но нищо чудно да е вярно, че са намалили процента на крайно бедните от 19 на 6, поне в районите, описвани в статията.

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 4990
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Re: Китай

Мнение от jacksparrow » нед дек 29, 2019 1:14 pm

Ами да, каква е ползата на Китай от бедни уйгурци. Първо като са бедни са по - склонни да се поддават на екстремизъм и чуждо влияние. От това полза за Китай няма.

В Индия също има масово брожение, спрян интернет вече 3 месеца, никой не знае какво става, има изтекли кадри как полицаи съветват мюсулманите ако толкова харесват Пакистан, чемодан, возказал Пакистан, но няма някаква съществена медийна подкрепа за онеправданите мюсулмани в Индия. Пък става въпрос за 200 милиона души, колкото половин Европа, не за 1,2 милиона.
#BlackLivesMatter #IStandWithLukashenko

Eguo
Мнения: 4091
Регистриран: нед май 13, 2018 2:05 pm
Местоположение: Русия

Re: Китай

Мнение от Eguo » ср яну 15, 2020 8:51 pm

Сегодня Китай должен подписать торговое соглашение с США.

Eguo
Мнения: 4091
Регистриран: нед май 13, 2018 2:05 pm
Местоположение: Русия

Re: Китай

Мнение от Eguo » ср яну 15, 2020 10:47 pm

Браво Трамп!
Положил Китай на обе лопатки.
Хочет сделать как с Японией.

Китай и САЩ подписаха първо споразумение за спиране на търговската война.

Отговори