Войната Йом Кипур, 1973 г.

До края на Студената война
vassiln
Мнения: 6930
Регистриран: ср май 16, 2018 10:45 pm

Войната Йом Кипур, 1973 г.

Мнение от vassiln » ср апр 14, 2021 9:35 pm

Това за мен е един от най-интересните конфликти в периода на Студената война. Две арабски армии, въоръжени с модерно за времето си съветско оръжие, помощта на изненадата успяват да постигнат в началото сериозен успех срещу Израел. И то само шест години след като са позорно бити от Цахал през Шестдневната война от лятото на 1967.
Този път за момент изглежда, че е заплашено съществуването на самата еврейска държава. Въпреки това израелските предни части удържат, повече или по-малко, първия удар на Синай и Голаните, и с цената на сериозни загуби дават време на мобилизираните бригади да се намесят.
Накрая израелците успяват да разсекат прехвърлилите се на Синай египетски войски на две, да форсират на свой ред Суецкия канал и да създадат хаос в африканската част от страната. Войната, която в началото изглежда като крах на Цахал, в крайна сметка се оказва категорична победа, макар и с много повече жертви от предишните две конвенционални войни (1967 и 1956).
За мен са интересни няколко момента:
- как арабските армии успяват да постигнат стратегическа или поне тактическа изненада;
- как една от най-мощните фортифицирани линии (Бар Лева) е пробита бързо и сравнително лесно;
- ролята на ПТУР скача рязко и те предизвикват сериозни загуби в израелските танкови войски;
- дали щатската военна помощ (доставки по въздух и море) е изиграла решителна роля за спечелването на войната.
Стига да има желаещи, може да се пише до безкрай. Има и източници на различни езици, пък и от тогава до днес и тактиката, и особено стратегията на конвенционалната война не са се изменили революционно. А тук е и първия триумф на високоточното оръжие (Малютка) и мобилните войскови ЗРК.

За начало, да сложа две снимки на тържествуващите победители (от Олег Грановский):
Изображение

Изображение

Както се вижда, доста от тях не са имали време да се подстрижат, преди да тръгнат на война.

yuriy ivanov
Мнения: 319
Регистриран: пон фев 15, 2021 2:43 am

Re: Войната Йом Кипур, 1973 г.

Мнение от yuriy ivanov » чет апр 15, 2021 12:51 am

На мен ми е интересно, как се числено превъзхождащи армии и то няколко страни наведнъж, не могат да бият тоя малък Израел, или Евреите са много добри стратези и войници, или Арабите са слаби войници, оставяме на страна ядрения арсенал на Израел!

Jefferson F. Davis
Мнения: 571
Регистриран: нед май 13, 2018 1:46 pm

Re: Войната Йом Кипур, 1973 г.

Мнение от Jefferson F. Davis » чет апр 15, 2021 3:24 am

Много ключови моменти и информация по тази война и реалните участници в нея до ден днешен са засекретени и недостъпни за широката публика. Ясно че евреите не са воювали сами. Приказката за Давид и Голиат в края на краищата не е нищо друго освен приказка или камъкът не е бил само камък.

Отговори