Римската империя

До Великите географски открития
Потребителски аватар
Евристей
Мнения: 47
Регистриран: съб ное 23, 2019 7:55 pm

Re: Римската империя

Мнение от Евристей » пет дек 20, 2019 1:19 am

Преиначаваш и изопачаваш както ти е удобно. Абе направо си послъгваш... Виж сега какво пишеш/обвиняваш ти
Темата защо е паднала Римсаката империя се обсъжда още от тогава до сега без прекъсване, съгласие няма, така, че някой да ми изтъква ЕДНА причина е смешно. Камо ли пък наивната версия още от времето на Катон Стари, че римляните са се изнежили от разкошния живот като главното обяснение
Виж какво съм написал аз :
..за причините за рухването на Рим има изписани тонове мастило . По дискусионни/спорни/ са степента на значение , но наистина от втората половина на III век Адът се отприщва за Рим - вътрешни и външни сътресения съчетани с катастрофално-опустошителни пандемии - империята губи 1/3 от човешкия си ресурс ….и въпреки това устисква още дълго

Сега кажи честно обвиненията ти коректни ли са ?

Тутмос Първи се е биел на Ефрат . Хайде нека е видял рекЪта , но завладял ли е тези земи до там ? Щото първата грандиозната/показна кампания на внука му Тутмос III е срещу Мегидо , а той е много далеч от Ефрат ….чак в Палестина/Ханаан . И ще има цели 17 похода докато утвърди египетската власт до Ефрат .
Така , че обвиненията в некомпетентност си ги запази . Хвалби не си правя , казвам , че съм писал по въпроса за етническата принадлежност на ранните римляни . Дал съм и линкове и те не са "мними" ! Цитирал съм и имена . Цък и проверяваш - лесно е . Кофтито е , че си ги чел , защото си се вясвал там обикновено с някакъв неуместен въпрос или коментар, а сега ми се правиш на учител . Хвалиш се ти , че и раздаваш класификации и оценки наляво и надясно. Казвал съм ти го и ще ти го повторя - не си историк и гледаш на събитията от сегашна гледна точка . Иначе съм впечатлен от самочувствието ти и от това някои хора да ти вярват
Въпреки това желая ти успех

Потребителски аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5260
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Римската империя

Мнение от thorn » пет дек 20, 2019 1:28 am

Ами вярват ми, защото давам доказателства, за това, което пиша.

Потребителски аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5260
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Римската империя

Мнение от thorn » пет дек 20, 2019 1:39 am

Чакай, че бях пропуснал, как при Тутмос II и Хатшепсут не било регистрирано присъствие на египетски военни в Палестина и Сирия. Ами ходели са на походи там, присъствали са един вид. И при Тутмос и при жена му. Даже е възможно лично тя да е водила там походи. И почти със сигурност са съхранявали там някакви владения, включително в днешен Ливан.

Потребителски аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5260
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Римската империя

Мнение от thorn » пет дек 20, 2019 2:53 am

А ако се върнем на Рим, проблемите са няколко по-сериозни.

Проблемът с легитимно предаване на властта.

Установилата се политическа система на де факто монархия по време на принципата, не е монархия де юре и още повече - липсва някаква господстваща монархическа идеология, сакрализираща династията. Накратко - легитимността на императора се основава формално на това, че той е висш магистрат на републиката, а де факто - на сътрудничество с аристокрацията (Сената), но най-вече на контрола върху армията. Формалните републикански процедури не работят. Консули има, но реалната власт не е в тях, а те са практически назначавани или в най-добрия случай одобрявани от императора. Макар формално да съществува, републиката е фактически демонтирана и на функционирането на държавата започва изключително много да зависи от личността на императора. Обаче "добър" като Август или маниак като Нерон, но не може да смениш императора с избори или с решение на Сената. Или го чакаш да умре, или го сваляш с преврат. Заговорите става обичаен елемент от политическия живот на Рим. Т.е. през няколко години има или преврат, или опит за преврат.

При тези условия решаващ е контрола върху армията. Съответно императорите изцяло я вадят от контрола на обществото. Тя е наемническа (но основно от жители на империята) напълно професионална, високо платена (после вече има особености с това),и офицерският корпус се назначава от императора. Той е безспорен главнокомандващ на цялата армия през цялото време, а не само временен командир на отделна армейска част за една кампания, като през времето на републиката. Тя е напълно отделна корпорация, въобще не зависи от обществото (не е местна сила) и императорите се стараятт и да няма особена връзка с това общество. На войниците е забранено да се женят, разположени са не във вътрешността на империята, а основно по границите (с изключение на гвардията, която е от една страна централен резерв, но от друга - нещо като вътрешни войски). Т. е. те са нещо като чуждестранния легион, който се бие с диваците някъде в колониите. Не случайно ги сравнявам с легиона. По това време войниците често и все по-често не са римляни по рождение, но както в Легиона, получават гражданство в края на службата и това е един от стимулите за нея. Армията е ефективна и практически с векове не се налагат всеобщи мобилизации и свикване на опълчение. Нещо повече - създаването на неподконтролни военни отряди, които не са част от армията е напълно забранено, а на невойниците е забранено да носят оръжие. По-късно тази традиция изиграва съществена негативна роля роля по време на варварските нашествия, когато се оказва, че дори при многобройно римско население, ако на място не е дислоцирана професионална военна част, с редки изключения е невъзможна самоорганизация на опълчение и дори малоброен варварски отряд е в състояние да звладее област с огромно по брой римско население почти без съпротива.

Де факто страната живее в условия на постоянна воена диктатура.


to be continued

Потребителски аватар
Евристей
Мнения: 47
Регистриран: съб ное 23, 2019 7:55 pm

Re: Римската империя

Мнение от Евристей » пет дек 20, 2019 3:52 pm

thorn написа:
пет дек 20, 2019 1:28 am
Ами вярват ми, защото давам доказателства, за това, което пиша.
Развесели ме , за което ти благодаря. Торн - Скромния ! или Торн - Истината !
:mrgreen:

Потребителски аватар
Евристей
Мнения: 47
Регистриран: съб ное 23, 2019 7:55 pm

Re: Римската империя

Мнение от Евристей » пет дек 20, 2019 4:07 pm

thorn написа:
пет дек 20, 2019 1:39 am
Чакай, че бях пропуснал, как при Тутмос II и Хатшепсут не било регистрирано присъствие на египетски военни в Палестина и Сирия. Ами ходели са на походи там, присъствали са един вид. И при Тутмос и при жена му. Даже е възможно лично тя да е водила там походи. И почти със сигурност са съхранявали там някакви вадения, включително в днешен Ливан.
Чудя се дали да ти отговарям ? Първо : не е по темата , а за да докажа и аргументирам и да се опитам да избегна обидни класификации от твоя страна трябва да започна от ….Яхмос и началото на Новото царство ! Тоест ще е нужно да се нахвърли малко повече материал/информация/ мнения на експерти , анализи дори ще трябва да включим и ...мумиите . Точно така не се смей . Иначе не би разбрал нищо . Второ : Ще четеш/сравняваш по уикипедиите и ще обиждаш в некомпетентност , ще вириш нос и ще повтаряш едни и същи глупости. Трето : самият ти може да ме обвиниш в СПАМ или кой знае в какво , когато нещата не ти изнасят или не ги знаеш...

Абе реших - приключих работната година , Холидей съм , а още два дена трябва да вися тук ...време има ...защо не ?
И така ….откъде да започнем - Хатшепсут или .....ама чакай първо да се разберем нещо . Да не лъжем ! Става ли ? Визирам ..."храбрите даки" !
Ето твой цитат " Пък и това, че храбрият и суров въоръжен народ е върхът на военното изкуство в древността е абсолютно невярна. Една империя в разцвета си разполага с несравнимо по-сериозни възможности. Ето ти примерно даките …"
Къде съм писал , суровия народ е храбър и е върхът на бла-бла…..Така не се води дискусия моето момче . Модератор си (или админ или какъвто й да е) - малко по коректно , моля! Недей да ми вкарваш нелепости и после да ги громиш .
Сега като за теб : Националната/етническа държава е по жизненоспособна/устойчива от една империя при ….негативен развой . Капиш ли ? Не , със сигурност. Ето пример - Франция като империя по времето на Наполеон Бонапарт . След неуспешния поход в Русия рухва само след едно генерално сражение при Лайпциг ! Край - капитулира ! Я да я видим като обикновено кралство по време на Сто годишната война . Колко загубени сражения от англичаните и натиск от страна на бургундците от Изток и ...устисква , че даже минава в контра . Англичаните бити , а Бургундия по късно погълната ...Разбра ли ме сега ? Други примери - Персийската империя пада след три генерални сражения срещу далеч по скромния агресор . Да не говорим , че колосите ИРИ и Сасанидска Персия рухват след едно-две сражения срещу бедуините от Арабия. Как ще го сравниш това с Рим по времето на ВПВ когато търпи от Ханибал 3 катастрофални поражения и още редица по малки ...но продължава съпротивата , че и обръща хода на войната ? Това една империя не го може . Капиш ли най-после ? Не ми обяснявай кой какви ресурси има и превъзходства - разбира се , че империята е в пъти с по голям потенциал и възможност , но започнат ли пораженията - сривът е бърз ….

По натам за Тутмос II и Хатшепсут

Ихтамнет
Мнения: 941
Регистриран: чет юни 13, 2019 1:03 pm

Re: Римската империя

Мнение от Ихтамнет » пет дек 20, 2019 7:44 pm

thorn написа:
пет дек 20, 2019 12:31 am
Или примерно едно сравнение, което е от друго място и епоха, но също характеризира империи. Коя армия е по-силна - тази на Чингис хан или тази на Хубилай? Ако почнеш да ми спориш, спомни си че този спор още тогава е решен експериментално, Ариг Буга е свидетел.
Е то нали има и доста обратни примери, както монголите завладяват развитите китайци и араби.

Относно падането на империята, наскоро видях твърдение, че най-опасният ѝ враг е била самата тя, пресилено ли е или има истина в него? Като се има предвид, че в последните векове, особено в трети, вътрешните конфликти и войни, и превратите и узурпаторите са буквално пандемични. Макар че от друга страна външните нападения също са такива, особено в последните десетилетия, но пък способността ѝ да се защитава е отслабена точно от вътрешните конфликти.

Между другото, май ще е добре да се направят теми и за Древна Гърция и Египет.
Последна промяна от Ихтамнет на пет дек 20, 2019 7:51 pm, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5260
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Римската империя

Мнение от thorn » пет дек 20, 2019 7:49 pm

Ама верно ли? Наполеон бил капитулирал след Лайпциг? Значи цялата кампания от 1814 я изтриваме от историята, в която от военна гледна точка чудеса прави и накрая капитулира само след като огромни и превъзхождащи военни сили са го разбили до самия Париж (Монмартр е тогава извън града). Там вече няма значение какъв си, има значение колко силен е врага ти. Ултранационалната Германия през 1945 се бие до последно и пак е смазана.

Но може да се върнем и в Античността. Ултранационалната Юдея два пъти се бие срещу Империята, проявява чудеса от храброст и кво? Пленените евреи строят Колизеума и после изнасят представления вътре. Вярно, че само като поддържаща роля (т. е. като манджа) за лъвове, тигри и мечки. А империята рухвала след няколко поражения ли? Кога това - когато в трети век готите утрепват императора и и разграбват половината империя, която е потънала в анархия или когато в четвърти век готите утрепват императора и пак я разграбват, когато превземат и грабят столицата? Или когато хуните опустошават всичко? Или когато аварите почти утрепват императора и пак разграбват всичко. Византийско персийската война - двайсет години поред жестоки военни поражения, но продължават съпротивата и обръщат войната. А после - 80 години жестока война с най-страшния враг, само две отбранителни победи - отхвърлят обсади на столицата си, но обръщат хода на войната. А след Манцикерт - четвърт век тотален хаос и оцеляват и пак настъпват. А след 1204 г.? Почти смъртоносен удар и пак оцеляват.

Нещо май фактите не иската упорито да се съобразят с твоите твърдения. :)

Потребителски аватар
jacksparrow
Мнения: 5219
Регистриран: вт май 08, 2018 12:24 am

Re: Римската империя

Мнение от jacksparrow » пет дек 20, 2019 11:07 pm

Торн пише верни работи, само уточнение, че римляните не са гледали на императора както са го възприемали например французите. Императора е бил просто върховен командващ, консул на стероиди, не се е предполагало да е като монарх, да го наследяват децата му.
#BlackLivesMatter #IStandWithLukashenko

Потребителски аватар
Евристей
Мнения: 47
Регистриран: съб ное 23, 2019 7:55 pm

Re: Римската империя

Мнение от Евристей » пет дек 20, 2019 11:23 pm

Егаси логика и примери . Ужас и безумие...…..
Да Наполеоновата империя капитулира след Лайпциг . Точка . 1814 е съвсем друг случай , ама съвсем . Франция скача на Европа не с имперски а с национален ресурс подобно на първата анти-френска коалиция след революцията. Тогава успява да срази Европа , издига се до империя и те така . През 1814 не успява . Силите са изцедени , ресурсите недостатъчни.( Изсмукани от имперския период) Поражението е факт - няма за малко или без малко : Европа диктува условията , Франция е върната в границите си от 1789 г. И ако след Лайпциг го бяха отвели Наполеон не на Елба на майната си "цялата кампания от 1814" нямаше да я има.
Инфантилните ти примери с Юдея ми е тъпо даже и да ги чета камо ли да коментирам....Пак твои смешни изопачавания - то ако след всяко локално въстание или бунт Римската пък и която й да е империя падаше …уф ...абе къде съм си писал такива неща бре ?
За Рим ...пак - къде съм ти писал , че е рухнал от няколко поражения ЛЪЖЕЦО ?
Готи и хуни - пак крайно неподходящи примери . Каква е била целта им ? Да унищожат Рим , да го превземат и сринат камък по камък или да грабят и паразитират на гърба му ? И после когато едни варвари започват твърде много да го душат , други го бранят ...Рим ще бъде защитаван от силата на готите

Ама откъде да знаеш
За Ахеменидска Персия не прочетох нищо , за Сасанидска също. Вместо това си удряш главата в Германия бъркайки че тя не е многонационална , а национална империя (Райх)
Византия и Персия - нищо общо - две империи водят ожесточена война ..
Византия и Халифата - що се правиш на ударен ? За Ярмук да кажеш нещо ? Едно сражение и империята губи половината си територия ! Както искаш така го смятай и преизчислявай. Битката се закучва , нещата усложняват , превъзхождащата имперска армия бързо губи боен дух , предателства и накрая ...катастрофата. Лесно отпадане на ….Сирия , Палестина , Египет в последствие Картаген , Армения , Киликия ….мани , мани ... ами нещата продължават (смисъл имперското дупе ще понесе още ...чакай малко .. :lol: ) Трагедията е, че пустиняците се научават да строят флот и започват пиратски рейдове по брегове и градове . Коста Втори (император Констант II - пиша подробно , защото ти не възприемаш лесно) влиза в ролята на адмирал и потегля с далеч по превъзхождащия имперски боен флот на накаже новобранците-а моряци-араби с техните по примитивни корабчета. Сгащва ги край бреговете на Ликия ! Арабите не успяват да се изтеглят и …..сражението става неизбежно . Годината е 655 г.
Катастрофален разгром за ….имперския флот ! Самият император едва се спасява ...според Теофан спасен от един млад герой като си разменят дрехите.... Край на ромейската морска доминация в средиземно море . Арабите са новите морски господари и в последствие ще бъдат завладяни Сицилия , Кипър , Крит .
Византия - 1204 г. След " героична " няколко дневна обсада Константинопол е превзет от 13 хиляди пилигрими и 8 хиляди венецианци . Нахлувайки в града Жофроа дьо Вилардуен пише , че рицари и оръженосци очаквали битката на живота си - ожесточени боеве на всяка улица , за всяка къща ….Какво било втрещяването им когато видели (или по точно нищо не видели) , че по улиците не ги чакал никой...Призивът на Константин Ласкарис - народът на Константинопол да грабне оръжие и да брани града си останал глас в пустиня. Дьо Вилардуен и Робер дьо Клари го отдават това на божията воля. А това , че тогава империята оцелява - е в резултат не на героизъм , а на твърде малобройните сили на латинците - просто не успяват да залеят цялата територия на бившата империя. А и бай ти Калоян все пак удря едно ...коляно !
Манцикерт е също камъни по твоята глава - въпреки едно поражение , империята вместо да се консолидира и да измете твърде малобройните все още турци от Мала Азия , изпада в анархия , а тюрките започват да се срастват като паразити за вътрешността на полуострова. Била оцеляла след Манцикерт ….ха ха ...ми то след едно сражение им отнемат целия полуостров бе - повече от половината й обща територия . Я сравнявай с Рим по времето на Ханибал. Това се мъча да ти обясня , ама си плашещо невъзприемащ …..Та турците завземат целия полуостров , ама целия ! И да те светна нещо : май така щеше да си и остане . И за да не ми се дзевириш ....Шестицата от тотото е ....Първия кръстоносен поход и...наистина точния човек : Способностите и енергията на Алексия I Комнин който успява да позакърпи разкапаната автократория (така пишеше покойната В. Мутафчиева) и да "отвоюва" част от Анатолия . Ама ...вади кестените с чужд ръжен - крусайдерите от Първия поход му възвръщат земите . Я да видим какво пише за имперските граждани на Византия бай ти Бениамин Туделски който е видял много свят и много народ " За войните си срещу турските султани, те, гърците наемат хора от други народности, защото у тях /гърците/ липсва мъжество, те са подобни на жени, и нямат сили за военна съпротива ! " /Для войны с турецким султаном они [греки] нанимают людей из различных народов, так как у них нет военного мужества: они подобны женщинам, у которых отсутствует сила военного сопротивления» [3, с. 214]./
Робер дьо Клари пише интересни неща за бойчагите на Мануил Комнин , какво е мнението му за тях и как след като няколко пъти били опердашени , Императора предпочитал да се обгражда със западняци....
В Заключение : става ми първо досадно и второ ти си крайно некоректен, а и не особено интересен опонент. Обидно е , направо просташки-инфантилно да ми пробутваш примери за ..юдеите не спечелили срещу римляните ….тоест , че аз съм твърдял подобни олигофрении и после ти да ме громиш . Свършват ти се аргументите и падаш много ниско.

Потребителски аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5260
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Re: Римската империя

Мнение от thorn » съб дек 21, 2019 12:07 am

Ти нещо съвсем обърка логиката. Първо ми обясняваш, че една условно "национална държава" е по-устойчива при военни несполуки и ми даваш един пример с Втората пуническа война. То и колко е Рим национален и "неимперия" по това време може да питаш етруските, цизалпийските гали, самнитите, оските, гърците от Таранто и племената в Сицилия и Сардиния. Или щото "римският народ" по онова време се "чувства ангажиран" с държавата си. Дадох ти примери с други народи, които са се чевствали ангажирани и са ги смачкали. Написа, че империите падата след едно две поражения. Дадох ти примери, пък ти започна да ми разказваш като на ученик какво било станало при Ярмук и какво при Манцикерт. Аз ти пиша 80 години поражения, ти ми ги разказваш, все едно че не ги знам по-добре от тебе :) После ми пишеш някаква глупост от типа, че Франция до Лайпциг била империя, пък после не била, дрън дрън.

Една империя може да бъде устойчива поне колкото една моноетническа държава, даже и повече. И много важно, че титулния народ не щат да стават войници. Империята за това е империя, ще си намери далматинци или исаври или арменци, ще уреди кръстоносен поход и ще си плати за наемници.

Потребителски аватар
Евристей
Мнения: 47
Регистриран: съб ное 23, 2019 7:55 pm

Re: Римската империя

Мнение от Евристей » съб дек 21, 2019 1:16 am

Абе смятай бе , колко изкарва като живот една национална държава и колко като империя. Ако продължи да ...живурка след имперския си период то пак е като национална такава...от Египет до Франция ти дадох примери .
Рим ...въпреки , че римляните не са етнос , а по скоро категория граждани с особени права и куп задължения по времето на ВПВ действат и са /като/ национална държава - ценности : Патрия/Отечество , саможертва , наборници постъпват преди достигане на възраст за задължителната военна служба , доброволци , жени даряват накитите си , пълна мобилизация , изменения в закони , диктатори и т.н .
Пишеш : " Или щото "римският народ" по онова време се "чувства ангажиран" с държавата си."
Ми разбира се , че се чувства , защото 30 години войничетата воюват непрекъснато за Патрията и накрая за капак водят жалко съществуване на просяци , ама щастливи , че са изпълнили ...дълга си ! ….чети Торне , чети и пролей една сълза …

...дори зверовете по италийската земя имат дупка, имат леговище, където да се приютят, а тези които защитават Рим и мрат за него, те имат само въздух и светлина, скитайки се с жените и децата си без подслон и домашно огнище...воюват за чуждо богатство, но самите те, господарите на света, не притежават дори и една буца пръст !

реч на Тиберий Семпроний Гракх

Къде ме пращаш да питам цизалпийски гали ? Ми нали галите го грабят и тероризират и на това трябва да се сложи край ! Или не е ...демократично-либерално ? Я ..ти ходи да питаш тия в Делфи - Централна Гърция за ...галите ! А иначе виж ...Венетите - наши хора (славяни?) са се на страната на Романорума и ...има ги до ден днешен ...ех като регионален топоним де, но областта Венето води началото си от ...венетите от времената на До-Римска Италия ! Виждаш ли - който уважава Рим - оцелява !
А относно това кое е по устойчиво - националната държава или империята - еми дадох ти примери - вземай калкулатор и смятай . Започвай от Египет като изолирано царство (и стига с тази Нубия от времената на второто - всеки фараон е изтипосан , че води наказателни експедиции - тоест това е контролирана територия която цака данъци на Фараона и всеки следващ нов владетел трябва да принуждава вироглавите князчета да продължават да плащат) и стигай до ...Рим . Кога е създаден ….753 г. пр. Хр , колко като царство, Република (на национално ниво) и колко като Империя. Смятай бе ! Ааааа...ще включиш ли и клонинга му , мошенико ? Тогава виж ...Испания , Франция и Англия как си кютат като кралства , колко време са такива , колко са като империи и после как се кротват пак като национални държави , ако искат да оцелеят . Виж , виж сега Испания като империя как лесно губи земи и от английски капери и от латиноамерикаски "патриоти" , а как скача на самия Наполеон като национална държава ! С такъв ентусиазъм ако беше хванала Симон Боливар и аржентинците щеше да ги разсипе (въпреки разстоянията)

Потребителски аватар
Евристей
Мнения: 47
Регистриран: съб ное 23, 2019 7:55 pm

Re: Римската империя

Мнение от Евристей » съб дек 21, 2019 1:43 am

Ето ти една задача . Замести Кана 216 г. пр. Хр със Манцикерт 1071 г. от Хр и получи :
След погрома при Кана, римляните правят всичко друго но не и да преговарят за мир. Нещо повече - през същата тази фатална за тях 216 г. те спират картагенците при Нола и пак там още на два пъти дават отпор на Ханибал. Две години по късно най-нахално обявяват война на Македония - първа македонска ! През 212 на ...три пъти скачат срещу пуниеца като и трите пъти са победени , но това не пречи да превземат перлата на Сицилия - Сиракуза. След поредица сражения в полза на римляните картагенците трябва спешно да се изметат от целия остров. Другата перла - на Кампания - невярната Капуа е завзета и наказана въпреки помощта на Ханибал през 211 г. И отново за две години римляните три пъти скачат срещу картагенеца - Хердония , Нумистро и Аскулум : и трите пъти са разбити ! (майко мила - византийци три пъти да са разбити и да продължават да се сражават все едно са спечелили.!?) В Гърция с помощта на Етолийския съюз и Спарта - Рим печели срещу Филип V . От 208 до 203 Клавдий Нерон и Публий Сципион нанасят серия от поражения на Хасдрубал , Сифакс , Магон и Масиниса. И се стига до 202 при Зама. Само, че нещата съвсем не спират до тук както сочи логиката - изтощеният от дългата война Рим да има нужда от възстановяване на съсипаната си икономика и огромните човешки жертви, разорените земи , разрухата в селското стопанство …..няма такова нещо. Следват Аоос 198 и Киноскефале 197 където силната Македония е извадена от строя и превърната в третостепенна сила. Апотеозът е Магнезия където уж крайно изтощените легионери воюващи непрекъснато от 2 десетилетия нанасят поражение по учебник над безспорен военен ас като Антиох Велики. Ред е и на по- младият брат Сципион - Луций да се нареди до великите военни гении на републиката....

Потребителски аватар
Евристей
Мнения: 47
Регистриран: съб ное 23, 2019 7:55 pm

Re: Римската империя

Мнение от Евристей » съб дек 21, 2019 2:20 am

Иначе по темата за Рим …..нека уводът да е ...рождения ден на Вечния град 753 пр. Хр. и първото владение : хълмовете Палатин на Ромул и Авентин на Рем ! (Легендарния период) Ще последва присъединяването на още 5 хълма , а в последствие и на още ….5 милиона квадратни километра ! (117 г. сл. Хр. - времената на Улпий Траян - от Каледония до Персийски залив и от Кимерийски Босфор до пясъците на Мароко)
Изображение

Рим ще бъде първият град в историята на човечеството който ще надхвърли умопомрачителната цифра от 1 милион жители . Такъв мащаб ще бъде достигнат от европейски град , чак през 30-те години на XIX столетие от Лондон
В 49 хиляди подобни сгради е живяло огромната част от милионното население на Рим

Изображение

Отговори