Разцветът на Западна Европа в Развитото средновековие

До Великите географски открития
Потребителски аватар
thorn
Site Admin
Мнения: 5271
Регистриран: съб апр 21, 2018 10:56 pm

Разцветът на Западна Европа в Развитото средновековие

Мнение от thorn » нед окт 06, 2019 5:12 pm

Мнозина са свикнали да смятат живота на селяните през средните векове за картина на безпросветно отчаяние. Живот в отчайваща мизерия, умиращи от глад и студ в землянки със сламен покрив.

Генерално погледнато, тази представа е вярна. Но разбира се, животът е далеч по-шарен. Картинката много зависи от въпросите "къде" и "кога". Ето, попаднах на нещо безкрайно любопитно.

"В частности, раскопки в Бургундии, в одной из деревень рядом с тогдашней столицей явили на свет божий каменный крестьянский... двухэтажный дом (!!!), сложенный методом сухой кладки, где на нижнем этаже размещались кухня и спальня родителей, на верхнем – детская. В кухне удалось найти далеко не дешевую по тем временам медную посуду, и конечно же, множество глиняных черепков. Что еще любопытней, по уверениям археологов, подобную картину являли собой девять из десяти домов, найденных в этом районе."
https://zen.yandex.ru/media/11ecu/chem- ... 00aeb72984

Богато са си живели в Бургундия през 13 век. По това време такива жилища в България са имали болярите, а селяните на Балканите действително често са живели в землянки и полуземлянки.

Отговори