Санкционни войни

Форум за анализи и прогнози.
Политиканстването забранено!
antygon
Мнения: 852
Регистриран: съб май 19, 2018 6:07 pm

Санкционни войни

Мнение от antygon » съб фев 16, 2019 11:35 am

Предлагам в тази тема да се обсъжда политиката по налагане на санкции срещу други държави, последиците, противодействието и предполагаемите последици.

САЩ подготвят сериозен удар срещу руската икономика.
https://vz.ru/economy/2019/2/15/964265.html
Една от целите им е руският СПГ.
По мнението на аналитици с които Взгляд е разговарял, ако санкциите бъдат въведени, това ще се окаже сериозен удар върху плановете на Москва да достигне до нива от 80-90 милиона тона втечнен газ годишно към 2024 година. Освен това, ще се появи риск и за изпълнение на трудноприетия план да се дострои корабостроителницата "Звезда" (за руското корабостроене има предвидени отделни санкции - за тях по-долу). Причината е, че няма да има нужда от нови танкери, които се планират да се строят на новите мощности в корабостроителницата.

Едно от мненията на анализаторите :
«Если будет введен запрет на поставку американского СПГ-оборудования и кредитования для компаний, которые имеют американских акционеров или работают на американском рынке, то у нас все СПГ-проекты будут остановлены. Все поставщики «Новатэка» четко попадают в категорию запрета»

Причината за това е че партньори на Новатек - основен производител на руски СПГ са американски фирми. В този случай американците са изправени пред избор : да рискуват американските инвестиции или да нанесат наистина тежък и болезнен удар срещу руската икономика. Във вторият случай руснаците ще бъдат сериозно застрашени да загубят от постигнатите през 2018 година позиции по втечнен газ, защото да разработят изцяло собствени технологии за втечняване на природния газ ще им трябват от порядъка на 6-7 години.

Друго предложение е да се сложат санкции върху руското корабостроене. С това ще се застраши много сериозно плановете им да си върнат позициите, които загубиха с разпада на СССР. Тогава няма да може да се развие корабостроителницата "Звезда", която руснаците имат намерение да построят заедно с Деу .

С одной стороны, доля импортных комплектующих и материалов в российском судостроении невелика. Оно на 70–75% использует отечественное и только на 15% – иностранное, в том числе производства стран, входящих в ЕС и НАТО, отмечали в 2015 году в Объединенной судостроительной корпорации.
Однако есть целый ряд сфер, где российское судостроение серьезно зависит от иностранного оборудования, и без него оно просто не сможет функционировать. Особая сфера – это электронно-компонентная база и модули, где зависимость от иностранных комплектующих доходит, по данным ОДК, до 70%. К числу критических для импортозамещения относят также газовые турбины для надводных кораблей, электрическое оборудование, кабели, системы вентиляции, электродвигатели и дизель-генераторы.

Новите мошности на "Звезда"бяха предназначени за да запълнят дупката в руското корабостроене, която не им позволяваше да правят кораби с тонаж от 100 до 300 000 тона.Идеята им е „Звезда DSME“ след построяването и изпълнението на първите поръчки, за които има сключени договори, да се ползва за нуждите на руския ВМФ. А с въвеждането на предлаганите санкции това ще е, ако не напълно невъзможно, то поне с огромни проблеми за реализиране.

Личното ми мнение е, че ако бъдат въведени такива санкции, то това ще е сериозен проблем за Русия и тя ще е длъжна да даде някакъв "асиметричен" отговор, който ще се ползва от противниците й за нагнетяване на ново напрежение. Затова и в едно от руските публицистичните предавания тази седмица, почти се обединиха около идеята че такава стъпка по същество е взривяване на лавина, като не е ясно къде ще стигне тя.

antygon
Мнения: 852
Регистриран: съб май 19, 2018 6:07 pm

Re: Санкционни войни

Мнение от antygon » съб фев 16, 2019 12:48 pm

Продължавам предния си пост.

Предложението за санкции е направено от сенаторите Линдси Греъм и Робърт Менендес. Единият републиканец, другият демократ. Очевидно има единодушие в американския "истаблишмънт" за противопоставяне на Москва. Процедурата по приемането е наистина дълга, но ако се обединят двете партии, могат да го прокарат много бързо в двете камари - Конгреса и Сената и оттам нататък остава и Тръмп да го подпише. Въпреки, че и с последното не е ясно как точно ще се наложат санкциите, защото тогава е ред на администрацията за прилагането - а ако й е поръчано, то тя не е много действена (справка предходните т.нар. "глобални санкции", когато администрацията на Тръмп предаде в Сената и Конгреса списъкът на руски олигарси свързани с Кремъл по данни на Форбс).

Независимо от това обаче, опасността за Русия е сериозна, за което говори и реакцията на Песков :
...американские парламентарии больны оголтелой русофобией ...
https://www.vesti.ru/doc.html?id=3116217

В допълнение към описанието на санкциите, под заплаха са вече и държавният руски дълг, както и държавните руски банки - Сбербанк например, която за да не попадне под досегашните санкции, мисля че все още няма клонове и не работи пряко в Крим.
Така, че ще видим какво ще е развитието на тази история.

antygon
Мнения: 852
Регистриран: съб май 19, 2018 6:07 pm

Re: Санкционни войни

Мнение от antygon » съб фев 16, 2019 3:04 pm

Тук един анализ за предполагаемите загуби за Венецуела от санкциите срещу тяхната държавна компания, но че техните загуби са съпоставими с тези за американската икономика.
Итак, разница стоимости между сортами WTI и Brent с 28 января 2019 года составила примерно 3,5% или около двух долларов на одном барреле. Так или иначе, к WTI привязаны практически все, за исключением Аляски, сорта американской нефти. В США (без учета Аляски) ежедневно добывают примерно 11-11,5 млн баррелей нефти в сутки. Отсюда потери от недополученной прибыли нефтяников составляют примерно 22-25 млн долларов в сутки. За месяц это уже будет 600-700 млн долларов. А за год… 7-8 млрд долларов. То есть суммы вполне сопоставимые с предполагаемыми потерями самой Венесуэлы - 10-11 млрд долларов.
https://rueconomics.ru/377980-ssha-risk ... venesueloi

Eguo
Мнения: 4133
Регистриран: нед май 13, 2018 2:05 pm
Местоположение: Русия

Re: Санкционни войни

Мнение от Eguo » съб фев 16, 2019 7:37 pm

для обычных Россиян - Западные санкции - новости из параллельного мира.


Ну получит Газпром или Дерипаска на пару миллиардов $ прибылей меньше, а жителю Краснодара или Улан-Удэ, что с этого?Лично меня - АБСОЛЮТНО не разу не коснулись Западные санкции с 2014 года.
Даже лучше стало.
(я уже писал это).
Стали больше строить дорог, парков, детских садов, школ, заменили парк ж/д вагонов, ввели электронный документооборот по всей стране тем самым практически уничтожив очереди у чиновников.

Я шучу по этому поводу - нашим олигархам теперь нельзя вывозить деньги в Лондон, приходиться тратить деньги в России. :)

особо меня радует то, что российское правительство приняло решение ввести запрет на экспорт продуктов из ЕС.
Это лучшее решение какое могло быть! Браво!
Я это говорю, потому, что всю жизнь связан с с/х. И вижу, что Западные продукты уничтожали наше производство. Разоряли наших фермеров и агрохолдинги.
С/х производство в ЕС получает ОГРОМНЫЕ дотации и конечно, наши производители не могли конкурировать в этой нечестной торговле.
Да. Выросла стоимость на некоторые продукты немного, зато появились новые производства, десятки и сотни тысяч людей приобрели работу, продукция российского с/х стала пользоваться спросом. Рабочие стали получать хорошую зарплату. Стало платиться больше налогов в гос.бюджет.

От продуктов из ЕС - был только вред, вред, вред для страны и ничего больше.


Сейчас все ОК именно с производством с/х продукции. Позитивная тенденция.

Но есть конечно и негативные моменты, которые необходимо устранять.
Это то, что очень большую долю рынка занимаю семена с Запада. Гибридные.
Пытаются установить монополию. С этим трудно бороться, так как есть технологическая отсталость России в этом направлении.
Сейчас заходят и со своим гибридом курей...
Но славу Богу, знаю, что в этом направлении в России в прошлом году предприняли важные шаги...Надеюсь время еще не упущено и генная инженерия и разработка новых гибридов получат развитие на российской земле.

Еще вопрос который надо решать - это прекращения экспорта Западной с/х техники.
В России были уничтожены в 90х и в 00х года большинство заводов по производству с/х техники.
Западные компании скупали их за копейки, увольняли рабочих и распродавали оборудования на металлолом.
Сейчас очень трудно, но потихоньку поднимается производство. И это очень радует.

Потребителски аватар
Восток
Мнения: 3552
Регистриран: нед май 20, 2018 9:22 pm

Re: Санкционни войни

Мнение от Восток » съб фев 16, 2019 8:03 pm

Тия дни се замислих точно по въпроса за санкциите, според мен лично няма и да ги свалят повече. Ако дойде нещо подобно на Елцин, визирам некадърността му, а не чисто сервилното отношение, може и да започнат да ги "отменят" поетапно, като етапите сигурно ще отнемат 10 години.
"Война должна вестись не против России, а исключительно для свержения большевизма. Нельзя смешивать СССР с Россией, советскую власть с русским народом, палача с жертвой."

Eguo
Мнения: 4133
Регистриран: нед май 13, 2018 2:05 pm
Местоположение: Русия

Re: Санкционни войни

Мнение от Eguo » съб фев 16, 2019 8:31 pm

Восток написа:
съб фев 16, 2019 8:03 pm
Тия дни се замислих точно по въпроса за санкциите, според мен лично няма и да ги свалят повече. Ако дойде нещо подобно на Елцин, визирам некадърността му, а не чисто сервилното отношение, може и да започнат да ги "отменят" поетапно, като етапите сигурно ще отнемат 10 години.
Да хрен с ними с этими санкциями. Пуская хоть 100 лет еще будут.
Санкции в основном - в интернетовских новостях, в реальной жизни 99% людей - санкций нет.


В чем санкции, в том, что российские банки (с юридическим адресом на Кипре) брали на Западе финансы по 2% а выдавали кредиты российским предприятиям и гражданам по 12-20%... и теперь российские банки не могут брать деньги на Западе ?
В то же время Россия покупала американские казначейские обязательства с прибыльностью меньше 1%, полностью выводя все прибыли на Запад.

Идиотство и глупость которая была установлена при алкаше Ельцине должно было когда то закончиться.

Теперь меньше будут тратить денег покупая госдолг САШ, зато больше тратят на свою страну.

antygon
Мнения: 852
Регистриран: съб май 19, 2018 6:07 pm

Re: Санкционни войни

Мнение от antygon » вт фев 19, 2019 10:58 am

ЕС приел санкции срещу руски граждани за инцидента в Керченския пролив.
Като прочетох в каква насока са, реших че това е тролеж. Оказа се истина.
https://www.kp.ru/online/news/3390546/
Новые антироссийские санкции Евросоюза в связи с ноябрьскими событиями в Керченском проливе коснутся восьми человек.

Под санкции попадат 8 (ОСЕМ) руски граждани, които са участвали в инцидента - очевидно командирите на граничните кораби които тараниха украинските шлюпки. А украинските медии и хунтата в Киев чакаше ЕС да забрани на руски кораби да акостират в техни пристанища ако са минавали през Керченския пролив и т.н. А то се оказа накрая едно голямо нищо. :D

antygon
Мнения: 852
Регистриран: съб май 19, 2018 6:07 pm

Re: Санкционни войни

Мнение от antygon » вт фев 19, 2019 6:37 pm

Предполагаемитe загуби в експорта на руски стоки от въведени санкции,антидъмпингови и търговски ограничения e над 6 милиарда долара :
Изображение
По состоянию на конец прошлого года в отношении российской продукции 62 страны применяли 159 торговых ограничений, сумма ущерба от которых оценивается в $6,3 млрд (в том числе 48 антидемпинговых пошлин на $2,6 млрд, 91 нетарифная мера на $1,4 млрд), следует из данных Минэкономики. Больше всего ограничений было введено развитыми странами — ЕС и США (на $2,42 млрд и $1,17 млрд соответственно; в частности, ущерб от защитных пошлин на импорт стали и алюминия, введенных Вашингтоном в марте 2018-го, оценивался в $537,6 млн), а также Украиной (на $775 млн) и Турцией (на $713 млн). По числу мер при этом лидируют ЕС (25), Украина (22), Индия (16) и Белоруссия (13). По отраслям наибольший ущерб приходится на металлургию ($4 млрд), сельхозпродукцию ($1,1 млрд), химпром ($640,7 млн) и автопром ($306 млн).
http://economy.gov.ru/wps/wcm/connect/1 ... baded645ce

antygon
Мнения: 852
Регистриран: съб май 19, 2018 6:07 pm

Re: Санкционни войни

Мнение от antygon » ср фев 20, 2019 11:48 am

Един от главните поводи за "търкания" между САЩ и Русия и причина за санкционните конфликти (а и основен елемент от "хибридната война" на Русия срещу Запада - поне според властта в Киев) - Северен поток - 2 е с положени 723 км от общо 2452 км. Състои се от две тръби (нитки) - всяка с дължина от 1226 км.
Изображение
Какво е интересното от графиката :
1. Германия - почти изпълнено строителството в морската зона и по двете тръби.
2. Финандия - едната изцяло положена.
3. Швеция - едната тръба е положена почти на 50%
4. Дания - не е почвано строителство (по причини че не се знае къде точно ще премине тръбата)
5. Русия - не е почавала строителство.
Извод - Русия бойкотира строителството на СП-2. :lol:

antygon
Мнения: 852
Регистриран: съб май 19, 2018 6:07 pm

Re: Санкционни войни

Мнение от antygon » ср мар 13, 2019 10:37 pm

Палата представителей США приняла 4 законопроекта, направленных против российских властей и, в частности, против Путина.

АКТ 1: Раскрытие активов Путина. Документ подразумевает, что в течение 180 дней после принятия национальная разведка по согласованию с минфином и госдепартаментом подготовят открытый доклад о личном капитале и активах Путина. Конгрессменов интересуют доходы самого Путина и его семьи в России и за рубежом, их активы, инвестиции, банковские счета, недвижимость и другие бизнес-интересы, включая раскрытие бенефициарной информации. Отдельный акцент делается на поиске любых «подставных» или посреднических структур, «используемых Путиным для сокрытия информации». Также нацразведке предстоит выявить «наиболее значимых российских высокопоставленных политических деятелей и олигархов», близких к Путину с финансовой точки зрения.

АКТ 2: Кремлевский акт – требует провести оценку политических планов российского руководства, в том числе потенциальных угроз для США и НАТО.

АКТ 3: Резолюция об ответственности за убийство оппозиционера Бориса Немцова призывает к введению санкций в соответствии с «Актом Магнитского».

АКТ 4: «Закон о непризнании аннексии Крыма» запрещает администрации США признавать присоединение полуострова к России.

Eguo
Мнения: 4133
Регистриран: нед май 13, 2018 2:05 pm
Местоположение: Русия

Re: Санкционни войни

Мнение от Eguo » ср мар 13, 2019 10:45 pm

АКТ 4
а кто то из администрации США планировал признавать присоединения полуострова к России?
:D

сами перед собой "скачут" как папуасы.

antygon
Мнения: 852
Регистриран: съб май 19, 2018 6:07 pm

Мнение от antygon » пет мар 15, 2019 8:57 am

Пет години след първите санкции срещу Русия - малко изводи и тенденции
https://vz.ru/politics/2019/3/15/968418.html
санкциите са следствие на тлеещото и преди противопоставяне Москва - Запад (основно САЩ). Противопоставянето почва да се проявява от 2011 година, когато Байдън в ултимативен тон си позволява да обясни на Путин какво искат САЩ - да не се кандидатира за президент. А след това идва Украйна, когато най-напред (по мое мнение чрез умело използване на недомислията на бюрокрацията в Брюксел) Янукович се завръща в орбитата на Москва, а като следствие му спретват Майдана. Резултата на Майдана е Крим и Донбас.
Санкционният конфликт дава голяма надежда на руската "пета колона", но следствие на мерките на Русия, малко по малко очакванията се пукат като сапунени мехури.
В статията се твърди, че все пак противопоставянето проявено в Майдана, Кримските събития и Донбас може да се постави в една закономерност с последващите събития - Сирия, избора на Тръмп , Брекзит, противопоставянето САЩ - Русия, Иран, Китай, ЕС

Jefferson F. Davis
Мнения: 588
Регистриран: нед май 13, 2018 1:46 pm

Re: Санкционни войни

Мнение от Jefferson F. Davis » пет мар 15, 2019 9:19 am

Eguo написа:
съб фев 16, 2019 8:31 pm
Восток написа:
съб фев 16, 2019 8:03 pm
Тия дни се замислих точно по въпроса за санкциите, според мен лично няма и да ги свалят повече. Ако дойде нещо подобно на Елцин, визирам некадърността му, а не чисто сервилното отношение, може и да започнат да ги "отменят" поетапно, като етапите сигурно ще отнемат 10 години.
Да хрен с ними с этими санкциями. Пуская хоть 100 лет еще будут.
Санкции в основном - в интернетовских новостях, в реальной жизни 99% людей - санкций нет.


В чем санкции, в том, что российские банки (с юридическим адресом на Кипре) брали на Западе финансы по 2% а выдавали кредиты российским предприятиям и гражданам по 12-20%... и теперь российские банки не могут брать деньги на Западе ?
В то же время Россия покупала американские казначейские обязательства с прибыльностью меньше 1%, полностью выводя все прибыли на Запад.

Идиотство и глупость которая была установлена при алкаше Ельцине должно было когда то закончиться.

Теперь меньше будут тратить денег покупая госдолг САШ, зато больше тратят на свою страну.
+1

Eguo
Мнения: 4133
Регистриран: нед май 13, 2018 2:05 pm
Местоположение: Русия

Re: Санкционни войни

Мнение от Eguo » съб мар 16, 2019 7:14 am

Интересная статья.
на Днес бг крайне редка,
на Дневник бг - невозможна.

Петте години след Крим
https://www.dnes.bg/rusia/2019/03/15/pe ... lna.404722

Eguo
Мнения: 4133
Регистриран: нед май 13, 2018 2:05 pm
Местоположение: Русия

Re: Санкционни войни

Мнение от Eguo » пон апр 27, 2020 10:53 pm

В настоящее время уже все понимают, что 2020 год будет непростым для большинства стран.

Кризис экономический и эпидемия ударили и ударят и по Европейскому Союзу, и по России, и по США и по Китаю...
По одним больше, по другим меньше.

Трудно прогнозировать, на сколько будет спад экономик стран.
Но, то, что нанесен очень сильный удар по индустрии туризма, нефтедобыче, авиастроению, металлургии - это уже очевидно.


Уровень безработицы вырос колоссально в ряде стран.

Например по прогнозам в США уровень безработицы к концу апреля практически достигнет уровня "великой депрессии" и превзойдет 20% от всего трудоспособного населения.
Подобное произойдет в ряде стран ЕС.
В России уровень безработицы не будет столь высок, но тоже будет большим + спад в цене на нефть нанесет удар дополнительный...

Наверняка только Китай понесет наименьшие потери и быстрее всех остальных сможет восстановиться.

Этот кризис поможет Китаю быстрее стать альтернативой США для всего мира

Потребителски аватар
T-72
Site Admin
Мнения: 4520
Регистриран: пет май 04, 2018 7:50 am

Re: Санкционни войни

Мнение от T-72 » пон апр 27, 2020 11:04 pm

Eguo написа:
пон апр 27, 2020 10:53 pm
В настоящее время уже все понимают, что 2020 год будет непростым для большинства стран.

Кризис экономический и эпидемия ударили и ударят и по Европейскому Союзу, и по России, и по США и по Китаю...
По одним больше, по другим меньше.

Трудно прогнозировать, на сколько будет спад экономик стран.
Но, то, что нанесен очень сильный удар по индустрии туризма, нефтедобыче, авиастроению, металлургии - это уже очевидно.


Уровень безработицы вырос колоссально в ряде стран.

Например по прогнозам в США уровень безработицы к концу апреля практически достигнет уровня "великой депрессии" и превзойдет 20% от всего трудоспособного населения.
Подобное произойдет в ряде стран ЕС.
В России уровень безработицы не будет столь высок, но тоже будет большим + спад в цене на нефть нанесет удар дополнительный...

Наверняка только Китай понесет наименьшие потери и быстрее всех остальных сможет восстановиться.

Этот кризис поможет Китаю быстрее стать альтернативой США для всего мира
И това ще мине, различни капитали ще преминат от ръце в ръце. Щом мои приятели ( които никога не са и помирисвали борсово търгуване), вече започнаха да купуват акции от щатите, с надеждата , че след кризата ще ги продадът на по-скъпа цена. Представиси големите играчи, какви покупки ще направят. Все повече , чета за Китайски страх на запад, демек, че ще им изкупят големи активи . Даже Германия мерки щеше да предприема точно заради това.

Eguo
Мнения: 4133
Регистриран: нед май 13, 2018 2:05 pm
Местоположение: Русия

Re: Санкционни войни

Мнение от Eguo » пон апр 27, 2020 11:13 pm

T-72 написа:
пон апр 27, 2020 11:04 pm
... Щом мои приятели ( които никога не са и помирисвали борсово търгуване), вече започнаха да купуват акции от щатите, с надеждата , че след кризата ще ги продадът на по-скъпа цена. ...
Надежда умирает последней...
Диоген из Синопа (ок. 404-323 до н. э.)


Конечно, мы все привыкли к определенному складу и к определенной реальности.
но к сожалению (а может и к счастью) - "ничто не вечно под луной"

Потребителски аватар
T-72
Site Admin
Мнения: 4520
Регистриран: пет май 04, 2018 7:50 am

Re: Санкционни войни

Мнение от T-72 » пон апр 27, 2020 11:15 pm

Eguo написа:
пон апр 27, 2020 11:13 pm
T-72 написа:
пон апр 27, 2020 11:04 pm
... Щом мои приятели ( които никога не са и помирисвали борсово търгуване), вече започнаха да купуват акции от щатите, с надеждата , че след кризата ще ги продадът на по-скъпа цена. ...
Надежда умирает последней...
Диоген из Синопа (ок. 404-323 до н. э.)


Конечно, мы все привыкли к определенному складу и к определенной реальности.
но к сожалению (а может и к счастью) - "ничто не вечно под луной"
+1
Така е!

Отговори